Målet var på förhand 40 000 besökare.

Under söndagen kom beskedet att det till slut blev totalt 60 000 besökare över två dagar och en rejäl braksuccé för förstagångsarrangörerna i Ulricehamn.

Publiken verkade, med tanke på den höga ljudnivå de stundtals framkallade, väldigt nöjda. Detsamma var världscupåkarna, som kom till Ulricehamn från en betydligt mindre besökt tävling i Toblach helgen innan.

"Känns som VM"

Norges Martin Johnsrud Sundby var en av åkarna som stämde in i hyllningskören.

— Hela helgen har varit fantastiskt bra. Det är en ära att få tävla här och det har varit ett fantastiskt arrangemang. Även om det var lite grått idag (under söndagen, red. anm.) så var det fantastiskt kul, säger Sundby.

Kanadensaren Alex Harvey vann lördagens 15 kilometer fritt och slutade trea i söndagens stafett tillsammans med sina landsmän.

— Det är fantastiskt här i Ulricehamn. Det känns som att det är ett VM för min del, säger Harvey.

Hannas hemmahelg

Annons

Hanna Falk, hemmaåkaren vars barndomshem bara ligger några hundratals meter från spåren på Lassalyckan, rev givetvis ned de största publikjublen.

— Det har varit helt fantastiskt att få uppleva det här. Jag är väldigt tacksam över allt folk som har varit här, säger Falk och fortsätter.

— Det är så häftigt att så många som 55 000 har varit här och stått ute i skogen. Redan när jag gick upp och åt frukost vid halv åtta så var läktarna helt fulla, och man tror knappt det är sant att folk står ute hela dagarna.

— Det verkar som att alla åkare har varit väldigt nöjda. Jag har hört mycket gott från många olika nationer, så det gör mig lite extra stolt som Ulricehamnare, säger Falk.

Stort medialt intresse

Även intresset från media visade sig vara större än under andra världscuptävlingar.

— Det är mycket mer lokal media här än vanligt. Media här vill göra så många olika reportage, med valla, sjukvård - ja, massa olika vinklar. Allt är nytt liksom, och det är jätteroligt, säger Katarina Medveczky, pressansvarig för den svenska truppen.

Banan för lätt?

Publiksuccé och hyllningar av de aktiva - det fanns inte mycket som gick att klaga på kring arrangemanget. Vissa menade dock att banans karaktär var enkel. För enkel?

— Som stafettbana funkar den toppen, menade Martin Johnsrud Sundby.

Lerdalasonen Marcus Hellner höll delvis med.

— Jo, absolut - den funkar som det. Det handlar väl om vad man vill ha. Vill man ha ett samlat gäng på slutet så är den perfekt. Vill man att det ska spricka upp mer så måste det vara tuffare, säger Hellner.

Som grädde på moset avslutades helgen med ett kungligt besök av självaste kung Carl XVI Gustaf. Vad kan väl mer önskas?