— Feng shui handlar om att skapa en miljö där vi trivs, mår bra och känner oss trygga. Vi skapar balans så att saker i hemmet samspelar, säger Caroline Dahl, inredare och inredningsstajlist.

Tips: Feng shui i hemmet

Kolla över möbleringen. Utgå från "kraftpositioner", det vill säga möblera så att du har..

Tips: Feng shui i hemmet

Kolla över möbleringen. Utgå från "kraftpositioner", det vill säga möblera så att du har uppsikt över ingångar till rummet. Ställ till exempel inte soffan med ryggen mot dörren. Om möjligt, ha inte heller ryggen mot fönster. Ha gärna stöd i ryggen i form av en vägg eller liknande.

Rensa, rensa, rensa. Omge dig bara med saker du tycker om, släng eller ge bort sådant du inte gillar eller behöver.

Satsa på hallen, det är det första man möter och det sista man ser i hemmet. Ha mycket förvaring, gärna dold förvaring – men även i dold förvaring ska det vara ordning för att undvika att bli en energitjuv.

Skapa balans genom att kombinera olika motpoler, som stora och små mönster eller matt och blankt.

Har du stora ytor kan du skapa rum i rummet. Ha till exempel stora mattor både vid soffan och vid matsalsbordet för att skilja av delarna.

Ha en sänggavel. Det ramar in sängen och man får stöd bakom sig, det skapar en trygg känsla när man sover.

Undvik att sätta upp bilder på barnen i sovrummet, det är de vuxnas utrymme.

Ha inte för starka färger på väggarna i sovrummet.

Sätt upp gardinerna 15–20 centimeter över fönsterkarmen. Undvik att hänga gardinerna för långt in i fönstret – släpp in så mycket ljus som möjligt.

Levande växter är positivt enligt feng shui. Däremot ger döda växter – och även torkade växter – negativ energi.

Källa: Caroline Dahl

Du kanske tänker "flum-flum"? Men när Caroline förklarar principerna inom feng shui låter mycket självklart, vilket också hennes kunder brukar märka.

— Det är inte så många av dem som anlitar mig som efterfrågar just feng shui. Men i de hem och miljöer som jag stajlar och inreder använder jag mig av feng shui-tänket i vilket fall och ofta får kunderna en aha-upplevelse och säger "varför har vi inte haft det så här tidigare?!", säger Caroline.

Utgå från kraftpositioner

Feng shui är ett stort begrepp som omfattar många olika delar. Det viktigaste tycker Caroline är att se över möbleringen. Utgå från de så kallade kraftpositionerna och placera stora möbler rätt i förhållande till dessa. Det innebär att vi helst ska sitta eller ligga med en vägg eller annat stöd bakom oss och ha uppsikt över rummet och ingångarna. Det skapar en känsla av trygghet.

Annons

— Man vill inte ha folk bakom ryggen som kan lura på en, säger Caroline och förklarar att samma sak gäller på en arbetsplats.

I Carolines eget hem har hon till exempel ställt matsalsbordet så att kortändarna riktas mot dörrar och fönster. Och från soffan har man uppsikt ut mot matsalsdelen och köket.

Fakta: Caroline Dahl

Ålder: 26 år.

Gör: Inredare, inredningsstajlist och stickdesigner.

Familj: Sambon Joakim, dottern..

Fakta: Caroline Dahl

Ålder: 26 år.

Gör: Inredare, inredningsstajlist och stickdesigner.

Familj: Sambon Joakim, dottern Ella, åtta månader.

Bor: I ett parhus på 210 kvadratmeter i Bankeryd.

Vad köper du nytt i vår? Jag ska köpa sänglampor som hänger på väggen, till vårt sovrum.

Instagram: @carolinedahl.

Ett arbetsredskap

Läran bygger till stor del på fem element – trä, metall, eld, vatten och jord – och olika färger, former och material ingår i olika element. Det bör finnas en balans mellan elementen i ett rum. Det behöver dock inte vara lika mycket av alla.

När det gäller färger har exempelvis blått en lugnande inverkan på oss, medan rött ger oss ökad energi.

I vardagsrummet har Caroline en ljus turkosblå fondvägg. Egentligen en lite för lugn färg för ett sällskapsrum, säger hon, men man ska också inreda med en stil man själv gillar.

— Feng shui är inte beroende av olika inredningstrender. Utan det är ett arbetsredskap och det går att applicera på alla trender, säger Caroline.

Från Kina

Feng shui betyder vind och vatten. Begreppet kommer ursprungligen från Kina. Där är det dock st..

Från Kina

Feng shui betyder vind och vatten. Begreppet kommer ursprungligen från Kina. Där är det dock större än en inredningsfilosofi. I Kina har arkitektur och placeringen av byggnader, byar, städer, trädgårdar och gravar sedan urminnes tider bestämts enligt feng shui-läran.

Källa: Ne.se