Förra veckan besökte moderata riksdagsledamoten Cecilia Widegren, Norra Vånga, ambulansstationen i Falköping.

Veckan innan hade hon besökt stationen i Vällingby.

— De är olika verkligheter, Vällingby ligger i västerort, ett utsatt område. Men jag vill veta vad det pratas om på golvet på ambulanstationerna, och sätta frågorna i ett sammanhang, säger Widegren som är huvudtalare på ambulanssjuksköterskornas kongress nästa månad.

I Falköping konstaterade hon att ambulanssjukvården har anställda med hög kompetens och låg personalomsättning.

Annons

Hon intresserade sig för ett projekt där ambulanspersonal hjälper patienten på plats utan att ta med personen till sjukhus eller vårdcentral. Ungefär tio procent av patienterna åker inte med, utan kan få hjälp att ta kontakt med vården.

Widegren ser fram emot utvärderingen.

— Patienterna kommer att följas upp för att ge besked om rätt bedömning gjordes, säger Widegren.

Ett nytt brott

Även om förutsättningarna är olika i Falköping och Vällingby är trygghetsfrågorna viktiga på båda ställena. I Vällingby krävs dagligen polisstöd för att gå in i vissa områden. I Skaraborg har det förekommit.

— Att utsätta larmpersonal för brott när de försöker rädda folks liv är ett angrepp på vår välfärdsstat, säger Widegren.

Hon föreslår en ny brottsrubricering, brott mot alarmeringspersonal, som ska straffas lika hårt som våld och hot mot poliser i deras myndighetsutövning. Dessutom vill hon se straffskärpning, med minst ett halvårs fängelse, för brotten.

Brott som riktar sig mot samhällsfunktioner ska också få skärpta straff, menar Widegren, oavsett om det är skadegörelse på polisbilar eller ett upplopp med stenkastning.

Hon kommer att formulera sina förslag i riksdagsmotioner.