LÄS MER: "Hämndlistan": Här är företagen Bert Karlsson anmäler

Är det inte dags för pension nu, Herr Karlsson?

Det är med bestörtning jag ser mitt bolagsnamn i den lista över företag som Bert Karlsson tänker polisanmäla. Bakgrunden känner de flesta till som följt ärendet i lokalpressen, att Jokarjo AB varit försenad med årsredovisningen tre gånger och därmed blivit bestraffad med 50 000:- och villkorlig dom. I en artikel i Dagens Industri 14 februari erkänner Bert Karlsson förseningarna med orden "Vi har gjort fel och jag får ta ansvaret som vd, det är inget att diskutera." Men en månad senare ondgör han sig i samma tidning att "Det är för jävligt att en enskild person kan kräva att någon ska bli straffad."

Annons

Vidare slås nyheten även upp i lokalpressen och i Falköpings Tidning läser jag 17 februari hur han tycker det är väldigt illa att privatpersoner kan ange varandra genom polisanmälan och liknar det med STASI-metoder. Låt oss nu stanna upp för ett ögonblick och tänka till.

Det måste väl ändå ha varit en rättslig instans som dömde ut straffet och inte en enskild person, han har ju dessutom erkänt och då borde allt vara i sin ordning. För det andra, som privatperson måste man väl ändå ha rätt att polisanmäla om man ser eller misstänker att en brottslig handling begås vare sig det är ekonomisk brottslighet, våldsbrott, stöld eller annat. Att då använda ordet STASI-metoder tycker jag är att ta i. Allt fungerar säkerligen inte perfekt i vårt rättsväsende men att jämföra Sverige med DDR och STASI är direkt ointelligent. Jag vet, då jag har många vänner i det forna öst-blocket som vittnat om övergreppen som skedde där och som blev helt klarlagda i och med murens fall.

Nu får alltså mitt bolag klä skott för Berts besvikelse. Jag försöker få ihop vardagen med mitt lilla bolag utan några överlöner eller stora vinster, betalar min skatt och är nöjd om jag kan leva på min verksamhet. Då är det inte roligt att behöva se namnet i dessa sammanhang.

Genom ett missförstånd blev jag sen med årsredovisningen för 2015 och betalde straffavgiften, men eftersom jag jobbar med kvalitet i mitt bolag har jag genom korrigerande åtgärder sett till att felet inte ska upprepas. Det kanske händer en gång till men skulle det ske en tredje gång har jag problem med verksamhetsstyrningen i mitt bolag.

För Jokarjo AB har det nu hänt tre gånger och då är det Bert som svär som om det är andra det är fel på och inte han själv. Jag har många gånger fått erfara bitterhet från äldre manspersoner och känner igen reaktionerna och vokabuläret i Berts utspel men snälla, blanda inte in mig och mitt bolag i detta. Men jag får väl tänka som Bert själv förmodligen gör: - All publicitet är bra publicitet.

Hans Gustavsson, Precuratum AB