Uppgifterna om bedrägerier fanns redan med vid den förra rättegången, men nu leder de alltså till åtal.

Den historia som tidigare rullades upp i Skövde tingsrätt bottnade i att det har varit osämja i familjen under många år. Pappan bodde med två söner på gården och bröderna talade inte med varandra.

Nyligen döms den ena av dem för att ha skjutit sin bror med två hagelskott bakifrån, dådet ska ha begåtts tillsammans med en släkting. När den utsatte försökte fly i sin bil använde de en elpistol som träffade offret på handen.

Bland åklagaren bevis finns dokumenterad kommunikation mellan tre av de inblandade. Bland annat sms som tyder på förberedelser av inför brottet. Även systern fick skyddstillsyn eftersom rätten menade att hon deltagit i planeringen, men inte avslöjat att brottet skulle ske.

Inte trovärdigt

Tingsrätten anser att ingen av de inblandade har kunnat ge någon trovärdig alternativ förklaring. Detta även om de hävdat att någon annan måste skjutit mot brodern. Den nu dömde 35-åringen hade också krutstänk på handen, även om det inte går att slå fast att han hållit i vapnet bara genom detta.

Man har också funnit blod från släktingen på den elpistol som använts vid tillfället. Männen döms nu också att betala 110 000 kronor vardera till den skjutne mannen.

Däremot anses det inte bevisat att pappan betalat för att männen skulle utföra dådet. Han frikänns därför av rätten.

Bedrägerierna

Men nu är det allstå den skottskadade brodern som åtalas. Den 54-årige mannen har enligt åklagaren förmått banken att betala ut 476 300 kronor av faders pengar till sitt eget personkonto. Detta genom att förfalska faderns namnteckning och skicka in falska betalordrar vid 36 tillfällen.

Det ska ha skett mellan 6 mars 2013 till den 10 juni 2014.

Annons

Han har under perioden också på samma sätt gjort en inbetalning av fordonsskatt på 2 687 kronor och en bilförsäkringspremie på 547 kronor.

Mannen förnekar brott, men åtalet gäller grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Åklagaren anser att bedrägerierna bör anses som grova eftersom han använt förfalskade handlingar och att det har skett systematiskt under en längre tid. Det har också enligt åtalet handlat om betydande summor pengar.

Brott mot vapenlagen

Mannen åtalas också för brott mot vapenlagen eftersom han haft en stor mängd ammunition utan att ha rätt till det. Det handlar om kulpatroner av olika kaliber. Även denna gång förnekar 54-åringen brott.

Under juni eller juli 2016 har han stulit ett salongsgevär från sin bror och bland annat gömt det i en hundgård vid bostaden under ett halvår. I förhören vitsordar mannen de faktiska omständigheterna.

Blev fotad i garage

Eftersom det rådde en spänd stämning på gården monterade brodern upp en åtelkamera i garaget, för att i efterhand kunna se om någon tagit sig in i hans bil. Den 21 augusti 2016 fångade den 54-åringen när han enligt åklagaren stal 12 800 kronor ur en plånbok som förvarades i fordonet.

3 800 kronor tillhörde brodern och 9 000 fadern. De begär nu skadestånd av den åtalade på beloppet.

Hade batong

En annan åtalspunkt gäller brott mot knivlagen eftersom 54-åringen gått omkring på olika platser i Falköping med en expanderbar batong på sig. Åklagaren anser att den var avsedd för att begå brott mot andras liv eller hälsa.

Mannen förnekar även i det här fallet brott.

54-åringen åtalas även för att ha hotat sin far och bror genom att säga att han skulle döda dem eller något liknande. Den åtalade förnekar att det skett.

Den 22 juni 2017 sker det igen.

Den här gången höjer han ett järnrör och säger "vänta bara tills de kommer ut". Meningen var att misshandla eller döda pappan, samt brodern och släktingen om de skulle släppas ur häktet.

Kronofogden har nu också inlett en vräkningsprocess mot den vuxne sonen.

Läs om domarna i skottdramat: