Hur mycket bostad du får för pengarna varierar stort beroende på var i landet du är beredd att bosätta dig. Det framgår av ett pressmeddelande från Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter bostadsrätt och villa du får för en miljon kronor i olika delar av landet. Resultatet visar att nu får köparna i genomsnitt fler kvadratmeter för en miljon kronor jämfört med samma period föregående år.

Orterna där du får flest kvadratmeter bostadsrätt för miljonen är Fagersta i Västmanland, följt av Säffle i Värmland och Haparanda i Norrbotten. Kommunerna där du får minst antal kvadratmeter bostadsrätt är Stockholm, Danderyd och Solna.

I Skaraborg toppar Tidaholm, Skara, Götene och Tibro listan där du får mellan 308 ( Tidaholm) kvadratmeter bostadsrätt och 179 ( Tibro) för miljonen. I Skövde räcker summan till 58 kvadrat.

Vad gäller villor är Högsby orten där du får mest villa för pengarna. I Högsby får du så mycket som 208 kvadratmeter villa för en miljon kronor.

På Lidingö i Stockholm får du ynka 14 kvadratmeter för samma belopp. Bortsett från Högsby, är Sollefteå, Kramfors och Filipstad andra prisvärda kommuner som toppar listan. I Skaraborg får du mest villa i Tidaholm Falköping och Tibro, runt 80 kvadrat för en miljon. I Lidköping och Skövde räcker det till 50 kvadratmeter.

Annons

Efter en blygsam prisuppgång har bostadspriserna på både villor och bostadsrätter backat med cirka en procent den senaste månaden. Och det visar sig även i Svensk Fastighetsförmedlings kartläggning från december förra året. Då motsvarade en miljon kronor 14 kvadratmeter bostadsrätt i Stockholm.

I år får du en kvadratmeter större bostadsrätt för samma pris. Samma sak går att skönja även i Malmö och Göteborg.

– Efter flera år med en något överhettad bostadsmarknad har priserna nu planat ut till mer sunda nivåer. Just nu finns det goda möjligheter att hitta sitt drömboende och göra en riktigt bra bostadsaffär. Det finns många bostäder ute till försäljning och man köper och säljer på samma marknad. Då är det extra värdefullt att hitta en mäklare som kan vara med tidigt i processen för att planera och genomföra en bostadsresa på längre sikt, säger Petra Wester, tf vd på Svensk Fastighetsförmedling i pressmeddelandet.

Fotnot: Statistiken baseras på överlåtelser av bostadsrätter och villor gjorda under 1 december 2017 – 30 november 2018. Endast kommuner med minst 50 försäljningar i genomsnitt per år är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar.

Så mycket bostad får du för en miljon – lista kommun för kommun

Så mycket bostadsrätt (kvadratmeter) får du för en miljon per kommun:

Falköping 162

..

Så mycket bostad får du för en miljon – lista kommun för kommun

Så mycket bostadsrätt (kvadratmeter) får du för en miljon per kommun:

Falköping 162

Götene 188

Mariestad 148

Skara 223

Skövde 58

Tibro 179

Tidaholm 308

Så mycket villa får du får en miljon:

Falköping 83

Götene 78

Hjo 82

Lidköping 50

Mariestad 73

Skara 76

Skövde 51

Tibro 80

Tidaholm 82