Trots ryktet visar färsk statistik från försäkringsbolaget motsatsen – fredagen den 13:e är inte mer otursförföljd än andra fredagar. I alla fall inte bland företagets kunder i Sverige.

Trygg-Hansa skriver i ett pressmeddelande att företaget analyserat inkomna skadeanmälningar under de gångna sju åren och jämfört antal skador som sker på fredagar i allmänhet och under fredagen den 13:e – vilket infaller två till tre gånger varje år.

Annons

Statistiken visar att det istället sker färre skador av olika slag under just den 13:e. Exempelvis sker det fem procent färre kollisioner i trafiken och 13 (passande?) procent färre vattenskador.

Vad som däremot är överrepresenterat i statistiken är olika former av så kallade drulleskador, som tappade mobiler och krossade glasögon.

– Förutom att slå hål på orosmyten om fredag den 13:e, kan vi genom att titta på skadestatistik även förstå vår samtid, se trender och arbeta skadeförebyggande vilket vi hoppas kan hjälpa människor att skingra eventuell oro, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Enligt bolaget verkar skåningar ha marginellt mindre otur just i dag den 13:e – det med -4,6 procent jämfört med boende i Stockholm, +1,7, Norrland, +3 och Västra Götaland, +4,5.

Nå, vågar du dig ut – eller håller du dig helt inne för säkerhets skull?