Förra fredagen slog Compagniet på S:t Sigfrids gata i Skövde upp portarna för sin à la carte-servering.

– Det är mat som vi själva längtar efter, och mycket av inspirationen kommer från olika resor jag gjort, säger Josef Assio som är mannen bakom konceptet.

Tillsammans med Karl-Johan Beckman och Adam Hallblad har Josef skapat en helt ny meny. Filosofin är att ta smaker från Asien, Syd- och Nordamerika och även Europa och Norden.

– Det handlar egentligen inte om var maten kommer ifrån, utan den ska kännas spännande och man måste laga den med hjärtat. Sen är det ju kul att göra något nytt, som inte funnits i Skövde tidigare.

– Till exempel blir det i Fusion-stil en amerikansk burgare som kryddas med koriander och sesamfrön. Vi använder olika ingredienser och tekniker och pusslar ihop en egen variant.

Karl-Johan Beckman, Josef Assio och Adam Hallblad har lagt mycket möda på att skapa en ny meny. "Jag hade jobbat 17 timmar om dagen veckan innan vi öppnade och var nervös och jättetrött. Men när vi öppnade och kunderna var nöjda och glada så försvann både nervositeten och tröttheten", säger Josef Assio.
Foto: Janne Andersson

Josef Assio började sin bana i köket redan som nioåring i köket på familjens restaurang i Falköping, har drivit flera restauranger och är även känd som segrare i TV-programmet Dessertmästarna.

– Den här menyn har tagit flera månader att skapa. Varje rätt har tagit sin tid och många har jag fått göra om både fyra och fem gånger innan jag fått den som jag vill. Det har tagit otroligt mycket energi och jag har jobbade säkert 17 timmar om dygnet innan det var dags att öppna förra fredagen.

– Vi tycker det är kul att laga mat, och känner att vi har den kunskap som behövs för att kombinera alla ingredienser och smaker, säger Josef Assio.

Annons

Tanken är att besökarna ska äta flera, något mindre, rätter, för att få en ny smakupplevelse.

– Konceptet bjuder också in till en lite mer urban livsstil där man inte behöver klä upp sig för att äta något gott, säger Karl-Johan Beckman, som med 18 år i branschen är känd krögare i Skövde, konsult och konceptutvecklare.

– Det är en utmaning att prova detta i Skövde, den närmsta restaurangen med denna typ av matlagning finns i Göteborg. Jag har inte jobbat med den här typen av mat tidigare och lär mig mycket nytt.

Inledningsvis har man börjat lite försiktigt med ett 15-tal rätter på menyn.

– Men vi har många flera rätter på gång. Det här är bara början, säger Josef Assio.

I köket är man fem kockar och restaurangen är öppen på kvällarna onsdagar till och med lördagar.

– Vi lever vår dröm, när vi får göra det vi älskar, och utvecklas som kockar varje dag.

Full fart i köket. Här tillagas Compagniets fusion-meny. "I restaurangbranschen är det väldigt inne att använda de asiatiska smakerna och blanda med till exempel de nordiska, säger Karl-Johan Beckman.
Foto: Janne Andersson

LÄS MER: De tar nya mattrenden till Skövde