Kommunen har utrett hur Lillegårdens idrottsområde kan utvecklas i framtiden. En sak är tydlig: allt får inte plats. Det kommer fortfarande att finnas behov av en idrottsplats i södra Skövde.

Kommunens tjänstemän hade fått i uppdrag från politikerna att utreda om det går att flytta verksamheter från Södra IP, där det finns idéer om att bygga bostäder i framtiden. Men det blir svårt för de föreningar som är verksamma på Södra IP att få plats på Lillegårdens IP.

– Vi löser inte friidrottens behov och inte heller Våmbs IF:s behov. De har 30 procent av sin ungdomsträning på Södermalm. Lillegården är i andra änden av stan, de unga och föräldrarna kanske inte vill åka tvärs över stan, säger Ingemar Linusson, Skövde kommuns fastighetschef.

I arbetet med utredningen har kommunens tjänstemän gjort en prioriteringslista över vilka olika verksamheter och inslag som kan få plats på idrottsplatsen. Ingemar Linusson tycker att man har kunnat ge plats till mer än vad det såg ut som från början.

Relaterat: Här är aktörerna som vill starta på Lillegården – alla får inte plats

– Vi hade inte trott att vi skulle få med actionpark, softball och baseball.

En actionpark i Skövde har varit ett önskemål från Skövde skateboardförening i flera år. Om de gillar läget – bokstavligt talat – kommer en sådan park att byggas på Lillegården. Föreningen har dock tidigare poängterat vikten av att en actionpark ligger centralt och vad som är centralt är förstås relativt.

Annons

Relaterat: Tillfällig aktionpark i Boulogner

– Frågan är hur mycket man kan kompromissa, med tanke på att det ultimata centrala läget väldigt nära Hertig Johans torg eller liknande inte existerar i nuet, funderar Ingemar Linusson.

De tjänstemän på Skövde kommun som arbetar med dessa frågor ser i alla fall många fördelar med läget på Lillegården, enligt Ingemar Linusson.

En sak som är klar är att det kommer att byggas en helt ny idrottshall på Lillegårdens IP. Den kommer att kunna användas till padel, boule och gymnastik. Raoul Wallenbergskolan ska också använda hallen till sina idrottslektioner.

Hallen byggs av företaget Skövdehem, det vill säga bröderna Michael och Philip Aychouh. Skolan har ett önskemål om att hallen ska vara klar till höstterminen 2020. I hallen kommer det förstås också att finnas biutrymmen som omklädningsrum och duschar, och kanske ett café.

Relaterat: Saints hoppas på utredning

Planer för fotboll, softball och baseball får också plats på Lillegården. Tanken är att bygga en fotbollsarena där dagens parkering ligger. Arenan skulle vara dimensionerad för superettan eller division ett och nya parkeringsplatser byggas på en annan yta. Det finns dock inga politiska beslut ännu, om vare sig idrottsplaner eller fotbollsarena.

Relaterat: S förvånas över löfte om ny fotbollsarena