Rolf Wallinder flyttade från Skövde 1963 när han var 21 år gammal, men har i alla år hållit kontakten med sin ursprungliga hemstad. Han är en entreprenör och innovatör med ovanliga idéer och nu vill han bygga ett utsiktstorn på Billingen, och det utan kostnad för kommunen.

Numera bor Rolf i Strängnäs där han bland annat drivit vitvaruaffär och bowlinghall. Han är pensionerad men har en reklamfirma som sysslar med film- och tv-produktion.

– Jag märkte att näringslivet i Strängnäs "kunde varit bättre", och beslöt mig för att försöka dra mitt strå till stacken.

Sagt och gjort. I mars 2014 lämnade han in ansökan om bygglov för ett torn på berget som ligger centralt i stan. Ett år senare hade bygglovsansökan gått igenom och arbetet kunde börja på allvar.

– Vi bildade en förening med mig som projektledare och lyckades med hjälp av ideella krafter, välvilligt inställda företagare, arkitekten Lage Bergström och sponsorer färdigställa tornet som stod klart i februari 2018.

Totalt 25 olika företag var involverade i tornet som är byggt i galvaniserat stål. Det är 12 meter högt, har dubbla trappor, ett tak med en krona på och heter Kungstornet, efter Gustav V som 1910 besökte platsen där tornet nu står.

– Det har varit tusentals besökare från när och fjärran uppe i vårt torn.

Nu vill Rolf bygga ett likadant torn på Billingen och skickade i slutet på februari in ett medborgarförslag till Skövde kommun.

Annons

– Mycket av förarbetet har jag redan gjort en gång, och ritningarna har vi ju klara, så det borde bli lite lättare. Jag projektleder och fixar det hela utan kostnad för kommunen.

Kostnaden för tornet i Strängnäs slutade på ungefär 600 000 kronor med mycket ideella insatser och Rolf tror att han kan ro Skövde-projektet i hamn för en liknande summa.

– Det är inget litet jobb men jag har många kontakter i Skövde och är ofta här i trakterna. Bland annat är jag med i föreningen Lakestans Onga och Västgöta gille i Strängnäs.

Platsen för tornet har Rolf redan sett ut, mellan restaurangen och Sankt Lukas kyrka.

– Det skulle bli dramatiskt med en fantastiskt utsikt och kröna bergskanten precis ovanför slalombacken.

Vad ska tornet heta?

– Jag tänkte mig kanske "Billingatornet", på äkta västgötska. Men det blir en senare fråga.

Eftersom Rolf inte är skriven i Skövde uppfyller han inte kriterierna för medborgarförslag, men har nu kompletterat med att lämna sitt förslag via Synpunkten på kommunens webbsida.

Han skriver: "Mitt förslag är att att bygga ett liknande torn på Billingen, då man kan se åt alla väderstrecken. Det skulle säkert bli lika uppskattat som tornet i Strängnäs och därmed bidraga till Skövdes näringsliv".

– Jag hoppas att de tar upp frågan i kommunstyrelsen den 1 april. Om det sen går igenom alla instanser så är det bara att skrapa ihop pengarna och starta bygget, säger Rolf Wallinder som lever efter den Stenstorpsbördige uppfinnaren Gustaf Daléns motto: "Var optimist".

– Det blir mycket roligare om man har den grundinställningen.