Nu pågår de sista byggnadsarbetena på Jättadalens två trähus vid Frostaliden i Skövde. I det ena har hyresgästerna flyttat in redan i augusti och i det andra beräknas inflyttningen börja i slutet av november.

– När vi fick idén till det här projektet för sex år sedan var vi lite tveksamma till om det gick att hyra ut nybyggda lägenheter och få det att gå runt. Nu har vi hyrt ut samtliga 80 lägenheter och har 150 personer på väntlistan, säger David Larsson, VD på Jättadalen Fastighet AB, som han äger tillsammans med sin far Sigvard.

– Då var det helt stillestånd på byggandet i Skaraborg, i varje fall när det gällde hyresrätter. Vi sökte då aktivt en bra placering för byggnation och fick då chansen att, som en liten aktör, att räkna på det. Det kanske inte är någon guldgruva direkt, men på väldigt lång sikt, kanske 15 år, så blir det en bra affär.

Området Frostaliden är en av norra Europas största nu pågående trähusbyggnationer. Ska man bygga här så måste man bygga i trä, med trästomme.

– Det kändes helt naturligt för oss eftersom vi byggt så mycket trähus genom åren.

Tillsammans med byggföretaget Skeppsviken, som är totalentreprenör för projektet, började man fundera på hur man bygger höga hus i trä.

– Det ligger i sin linda med träbyggnation av flerbostadshus med så här många våningar.

Stomme, bjälklag och det bärande materialet i ytterväggarna är helt i trä, och de bärande konstruktionerna i balkonger likaså. Trapphus och de två bottenplanen är byggda i betong.

Annons

– Vi har helt enkelt byggt klimatsmart med förnyelsebara material. Det har väckt väldigt stor uppmärksamhet i Sverige med många studiebesök från arkitekter och byggare, säger David.

Husen är täta och har en beräknad energiåtgång på 3 000 kilowattimmar per år och lägenhet.

– Det är långt under byggnormen och en stor skillnad mot hur det byggdes för 30 år sedan, säger Sigvard.

Man har även ett system med värmepumpar som återvinner värmen i inneluften för att värma varmvattnet.

Varje hus har åtta våningar plus en takterrass för de boende, samt en trevåningsdel som skapar en gemensam gårdsmiljö i söderläge mellan husen. Här finns gräsytor, gungor och en damm som samlar upp dagvattnet från husen.

I de båda husen finns totalt 80 lägenheter fördelat på 26 stycken tvåor, 44 treor och 10 fyrarummare. Månadshyran för tvårumslägenheterna ligger mellan 6 866 och 7 896 kronor. För treorna betalar man mellan 8 523-9 400 och för fyrorna 10 382 kronor i månaden.

– Lägenheterna är större än vad byggnormen kräver, till exempel är treorna mellan 72 och 84 kvadratmeter.

Samtliga lägenheter har inglasad balkong, och tre- och fyrarummarna har även en uteplats intill balkongen.

Lägenheterna är ljusa och har stora fönster som ger en fin utsikt över landskapet.

– Vi har satsat på lite högre kvalitet, till exempel är alla innedörrar av massivt trä och har tätningslister för att minska ljudet, säger Sigvard Larsson.

Till varje lägenhet finns ett varmförråd och cykelplats.

– Vi försöker underlätta för cyklisterna med ett stort cykelförråd med självöppnande dörrar och ingång från förrådet till trapphuset, säger David, och visar ett cykelställ med gasdämpare som hjälper till att lyfta cykeln på plats.

Den totala kostnaden för projektet uppges till runt 180 miljoner kronor, varav man räknar med att få 27 miljoner i investeringsbidrag.

– Jag har räknat många kollegieblock fulla. Det gäller att hålla tidsplanen och klara av att äga och förvalta fastigheterna även i en framtid med tuffare ekonomiska villkor, säger Sigvard.

– Vi sätter ju faktiskt hela företaget på spel. Just nu är byggmarknaden väldigt het och därmed blir allt dyrare. Det ska bli intressant att se hur länge den höga byggnationstakten håller i sig, säger David.

Jättadalen Fastighet AB har sitt kontor i Timmersdala och äger och förvaltar bostäder i Skaraborg. Främst på mindre orter, bland annat har man 200 lägenheter i Götene, och det totala innehavet innan Frostalidenprojektet är 400 lägenheter.

– Vi är åtta anställda om man räknar heltidsanställda och kommer att utöka med ytterligare en för att sköta fastighetsskötseln på våra hus.

– Det här projektet har varit en rolig resa. En dröm som blivit verklighet och det är fantastiskt kul att jobba ihop, säger David och Sigvard.

Har ni några nya projekt på gång efter Frostaliden?

– Det finns ständiga planer. Just nu är inget helt bestämt, men vi kommer att vara en aktiv part på den skaraborgska hyresmarknaden även i framtiden.