I två år har han uppträtt och showat på ett flertal evenemang. Men först efter den 22 juni i år, när han fyllde 16, kunde Oliver Häggblom från Skövde påbörja processen med att starta sitt egna företag. Den 1 augusti var Oh Magic registrerat.

— Jag har flera uppdrag hos företag nu i augusti och september. Det blir ungefär ett varje helg, och jag har redan gjort alltifrån barnkalas till bilträffar, förklarar han.

Oliver sysslar främst med korttrick och det som kallas för close up magic, men gör också större scenshower. Han tränar varje dag, och har blivit så fingerfärdig med sin kortlek att han nu är snabbast i världen på att blanda den. Rekordet är 22 blandningar på en minut.

— Det är en stor fördel för alla magiker att vara fingerfärdig. Men det har tagit mycket tid och övning. När jag var liten var jag inte fingerfärdig alls, berättar han.

Inspiration till sina tricks hämtar han bland annat från magikonvent där flera internationella magiker föreläser. Sedan februari är Oliver också medlem i ett magikerförbund, Göteborgs magiska klubb.

— Det är en bra mötesplats och man lär sig jättemycket av varandra, säger han.

Annons

I år har han även hunnit knipa en tredjeplats i tävlingen battle of magicians som hölls på ett magikonvent i Ohio, USA. I början av juni uppträdde han för Charlotte Perrelli och Anton Strålman på festivalen Uppåner i Tibro, där han körde mingelmagi bland festivaldeltagarna. Det roligaste tycker han är att se reaktionerna hos sin publik.

— Det är häftigt att kunna göra något som andra inte förstår, något extraordinärt som de inte får se i vardagen. En del tappar talförmågan, andra kan bli ganska upprörda, säger han.

Målet är att kunna resa runt och uppträda, med Las Vegas som drömdestination.

— Jag vill kunna leva på magin. Om jag satsar allt jag kan så hoppas jag att jag klarar av det.

Med det nya företaget är han på god väg. Än så länge har han bara positiva erfarenheter av att driva sin egen verksamhet.

— Men det kan ju bli så att jag inte blir tagen på allvar för att jag inte är arton. Men jag har ju faktiskt juridisk rätt att skriva på kontrakt och allt det där, säger han.

I höst väntar gymnasiet där Oliver ska börja ekonomiprogrammet. Att kombinera skolan med företaget blir inga bekymmer, tror han.

— Men senare när det är momsredovisning av företaget, då kanske det blir lite krångligt, skrattar han.