Martin Käll i Tidaholm är en av 500 patienter som har opererats med metoden från forna Sovjetunionen, sedan den började användas på Skaraborgs sjukhus.

FAKTA: Detta har hänt

En läkare på ortopedkliniken på Skaraborgs sjukhus har stängts av, efter att ha använt den s..

FAKTA: Detta har hänt

En läkare på ortopedkliniken på Skaraborgs sjukhus har stängts av, efter att ha använt den så kallade Ilizarov-metoden, som utvecklades i forna Sovjetunionen på 1950-talet. Metoden ersätter gips när olika typer av benbrott ska fixeras för att kunna läka. Hittills har Skaraborgs sjukhus kunnat konstatera att 37 patienter har fått vårdskador efter att ha opererats enligt metoden.

Läkaren som nu har stängts av anser att den externa granskning som sjukhuset låtit göra är osaklig. Han har kopplat in Läkarförbundets jurister. Tidningen har varit i kontakt med Läkarförbundet, men förbundet uttalar sig inte i medlemsärenden.

Kollegor till läkaren har också gjort en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, men IVO har inte behandlat ärendet färdigt.

Patienterna kan få ersättning genom regionens patientförsäkring. Man ska då anmäla skadan till Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag, LÖF.

I april 2014 krossade han fotleden i en motocrossolycka. Det blev ambulans till Skaraborgs sjukhus i Skövde. Fotleden röntgades och man kunde konstatera att det krävdes en operation.

— Det var då man insåg hur illa det var.

Martin fick träffa den läkare som nu har stängts av för att ha använt Ilizarov-metoden. Läkaren presenterade två olika alternativ till behandling, men tillsammans kom de fram till att de skulle använda den metod som nu kritiseras.

— Det var hans övertygelse. Man säger inte emot en läkare, säger Martin Käll.

Läkaren informerade också Martin om att en steloperation skulle kunna bli aktuell i framtiden, men inte förrän om tio till tjugo år.

Annons

Operationen enligt Ilizarov-metoden verkade ha gått enligt planen. Martin fick en ställning utanpå benet istället för att få platta och skruvar inne i benet med gips utanpå. Även om det kändes konstigt till att börja med såg han vissa fördelar med ställningen – som att han kunde cykla, till exempel. Han hade ställningen på plats i tre månader.

Efter att ha tagit bort ställningen fick Martin mycket ont.

— Jag kom knappt ur sängen, säger han.

Det visade sig att han hade fått artros i fotleden och han rekommenderades nu en steloperation. I samma veva slutade hans läkare på Skaraborgs sjukhus Skövde och Martins operation glömdes bort. Han trodde att han stod i kö, men när han själv kontaktade sjukhuset var det ingen som hade bokat någon operationstid åt honom.

— Jag gick och väntade på en operationstid i flera månader, men jag hamnade mellan stolarna. Det känns som vården i ett nötskal!

I april i år stelopererade han fotleden. Sedan två veckor tillbaka har han äntligen kunnat återgå till arbetet på halvtid, efter att ha varit sjukskriven större delen av det gångna året.

Martin Käll ser ändå positivt på tillvaron och känner att han trots steloperationen kan göra det mesta.

— Efter att ha kommit tillbaka från sjukskrivningen har det bara gått bättre och bättre.

Det är omöjligt att veta om Martin hade sluppit artrosen om han hade opererats med en annan metod från början. Enligt de läkare han mötte när han gjorde steloperationen hade oddsen för att slippa artrosen åtminstone varit bättre om den andra metoden hade använts.