För över ett år sedan hittade Göran Lengqvist ett klipp på Facebook som skulle komma att sysselsätta honom under en lång tid framöver. I klippet filmar en man på en släde sin påstådda syster som drar honom med en släde över ett snöbelagt landskap, då ett UFO plötsligt flyger förbi i bakgrunden.

— Det kittlade till lite när jag såg den, för jag tyckte att det såg så trovärdigt ut, säger Göran som länge fascinerats av UFO:n och utomjordiskt liv.

Undersökte noggrant

Göran började undersöka filmen, inte för att avslöja den som en bluff utan snarare för att bekräfta den som sann. Clas Svahn är vice ordförande i organisationen UFO-Sverige och var delaktig i arbetet.

— Jag var bollplank under hela färden. Han är en kille som verkligen inte var ute efter att avslöja något, men som grävt vidare och gjort en fantastisk undersökning som till slut visade på att filmen är en bluff, säger Clas.

I en artikel publicerad på organisationens hemsida skriver Göran detaljerat om hur han avslöjat filmen. Med hjälp av bland annat satellitbilder och solens infallsvinkel i filmklippet har Göran kunnat fastställa att den inte alls utspelar sig i närheten av Orsa, som uppläggaren påstått, utan snarare vid en grustäkt strax utanför Tidaholm.

Göran har även haft hjälp av en annan film, upplagd av samma person, där man från ett flygplan filmar samma gård som i ufo-filmen. Planets beteckning ledde Göran till Falbygdens flygklubb. Därmed hade han någonstans att utgå ifrån när han började syna satellitbilder.

Har sökt skaparna

Efter att Göran snokat runt på bland annat Facebook lyckades han identifiera de som ligger bakom filmen, två bröder i medelåldern som båda ska vara bosatta i Tidaholm.

— Jag har försökt ringa och mejla dem för en intervju, men de har aldrig svarat eller hört av sig. En gång fick jag tag på deras pappa, som bara skrattade och sa att han inte kände till något UFO. Om man har sett ett UFO på riktigt känns det som att föräldrarna hade vetat om det.

Fortsätter hoppas

Göran tror fortfarande på att det finns utomjordiskt liv någonstans där ute.

— Men frågan är hur de ska ta sig hit, med tanke på de enorma avstånden i rymden.

I fortsättningen kommer han att vara mer skeptisk till videor han hittar på nätet.

— Det blir ganska tråkigt att titta på sånt där när det är så mycket fusk. Nu utgår man ifrån att allt är fusk och mycket är väl också det, säger Göran.

Fotnot: Tidningen har sökt brodern som påstås ligga bakom filmen utan framgång.

Ufo
UFO