Det är förmiddag och ganska lugnt i gruppbostaden på Barkvägen i Södra Ryd. De flesta är på jobbet, men Dennis Sjölander har fått ledigt. Han ska vara med och berätta vad som är så bra med appen Matglad och kommunens hälsosatsning.

— Jag lagar mera mat nu, och det går bra, säger Dennis Sjölander och bläddrar vant fram appen på läsplattan.

— Här kan du se, säger han och visar hur man väljer recept, får upp en lista med ingredienser, en annan lista med redskap som kastruller, skärbrädor och decilitermått, och hur man sedan kan laga maten med hjälp av en enkel text och bilder.

— Man kan använda den för att göra matsedlar. Läsplattan är väldigt populär, och jag får ha den på lördagar, berättar Dennis.

— Vi kanske behöver köpa in en platta till här, funderar Annelie Stenman. Hon är verksamhetsutvecklare inom sektor vård och omsorg i Skövde kommun, och en av dem som lett hälsosatsningen.

Egna recept

Allt började för snart fyra år sedan då kommunen ordnade en första må bra-kväll för människor med psykisk funktionsnedsättning.

— Många ville lära sig mer om hälsa efter det, och det ledde till att vi började arbeta med personalgruppen. Vi utbildade 50 hälsoombud, ordnade fler kvällar och startade studiecirklar, berättar Annelie Stenman.

Annons

Det var när studiecirklarna behövde kursmaterial som det stod klart att det inte fanns kokböcker för människor med speciella behov.

— Vi letade men hittade ingenting, och det slutade med att vi fick göra egna enkla recept med bilder tillsammans med kommunens bild- och textavdelning, säger Lena Eriksson, boendehandledare på gruppbostaden i Ryd.

Samtidigt hade kommunen tagit kontakt med Hushållningssällskapet, som tog fram appen Matglad.

— Med den är det mycket lättare att välja mat, och snabbare att laga också, intygar Dennis Sjölander.

Smaklig smoothie

I gruppbostäder och hos människor med personlig assistens har hälsa och mat fått ett helt annat fokus.

— Hälsoombuden ska stötta i att göra hälsosamma val. I affären kan det vara lätt att gå till frysdisken som man hittar till och ta några fryspizzor, i stället för att gå till grönsaksavdelningen, som man kanske inte ens vet var den finns, säger Annelie Stenman.

— Jag äter mer grönsaker nu. Det är tveksamt om jag gjorde det så ofta förut, säger Dennis Sjölander.

Att hälsoarbetet och introduktionen av nya matvanor har gjort intryck hos många har Annelie Stenman ett tydligt exempel på.

— På en av må bra-kvällarna bjöd vi på smoothie, och efteråt träffade jag en man på stan, som inte har så mycket tal. Men han klappade mig på axeln, log och sa "smoothie".

LSS