Musik i Skara Domkyrka har ett digert program under våren. Allt från Brahms och Bach, till vårkonsert med Skara musikskola.

Vid den första konserten, den 17 februari, blir det orgelmusik framförd av organisten Gustav Jannert, son är född och uppvuxen i Falköping, numera bosatt i Vechea, Rumänien. Han har studerat kyrkomusik- samt diplomutbildning i orgel i Göteborg, samt tidig musik i Basel, Schweiz.

Gustav Jannert framför musik av två kompositörer som man enligt pressmeddelandet kanske inte i första hand förknippar med orgelmusik. Faktum är dock att Johannes Brahms både inledde och avslutade sin tonsättargärning med att skriva orgelmusik. De båda preludierna och fugorna som för orgel (i a-moll respektive g-moll) skrevs för den av Brahms genom hela livet avhållna Clara Schumann, och hans sista opus, nr 122, består också av orgelmusik, närmare bestämt elva koralförspel.

W.A. Mozart skrev ingen egentlig orgelmusik, men han skrev några stycken för ett litet självspelande instrument, bland annat Andante i F-dur. Mozart bör dock ha haft i tankarna att det skall kunna spelas på en vanlig orgel också – han har gjort det besvärligt, dock inte omöjligt att utföra.

Under barocken var det vanligt att man skrev triosonater, med två konserterande instrument – det kunde vara två fioler, oboe och flöjt eller annan instrumentkombination, tillsammans med basso continuo som kunde bestå av cembalo samt cello eller gamba. Bach översatte detta till orgel och skrev sex triosonater, då de båda konserterande instrumenten spelas på varsin manual, och basstämman spelas i pedalen. Under kvällen hörs sonat nr. 6 i G-dur.

Annons

Otto Olsson brukar räknas som en av landets mest betydande kompositörer av kyrkomusik, såväl orgel- som körmusik. I hans orgelmusik kan man skönja två olika linjer: å ena sidan det romantiska tonspråk som var tidens, och som Otto Olsson förblev trogen livet ut, också sedan hans omgivning gått över till modernismen, å andra sidan en arkaiserande linje, vilken sökte sig tillbaka till kyrkomusikens gregorianska rötter, hos Otto Olsson i det uttalade syftet att åstadkomma för kyrkorummet värdig musik. I sina tio variationer över Ave Maris Stella driver Otto Olsson denna linje till sin spets. I det bortemot tjugo minuter långa verket spelas inte en enda svart tangent.

Musik i Skara Domkyrka

Söndag 17 februari, orgelkonsert med Gustav Jannert. Musik av J Brahms, O Olsson, J S Bach oc..

Musik i Skara Domkyrka

Söndag 17 februari, orgelkonsert med Gustav Jannert. Musik av J Brahms, O Olsson, J S Bach och W A Mozart.

Söndag 3 mars, Peter och vargen av Igor Prokofjev. Åsa Nyberg, orgel, Tina Hjortlinger, berättare.

Söndag 24 mars, Mariamusik av Anders Öhrwall. Domkyrkokören och instrumentalister under ledning av Reibjörn Carlshamre.

Söndag 7 april, Stabat Mater av Antonin Dvorak. Skara oratoriekör, solister, Skarabygdens symfoniorkester. Dirigent: Reibjörn Carlshamre.

Söndag 14 april, Korsets väg av Marcel Dupré. Lasse Hagström, orgel, Leif Tiström, recitation.

Söndag 5 maj, Musik för fyra händer och fötter. Åsa och Erik Nyberg, orgel.

Onsdag 22 maj, kör och kammarmusik. Kävesta folkhögskolas musiklinje från Örebro under ledning av Stig-Erik Nerman.

Söndag 26 maj, körkonsert. Hjo folkhögskolas vokalensemble under ledning av Johanna Ek.

Lördag 1 juni, Katedralklanger och en doft av sommar. Voices of Scandinavia, under ledning av Robert Bennesh.

Onsdag 12 juni, vårkonsert. Lärare och elever från Skara musikskola.

Reservation för eventuella fel och ändringar