I år tävlar han alltså med Edward Blom i Karlstad, ett bidrag som blev klart i sista stund. Historien om Kalle Moraeus medverkan på festivalscenen har en lite annorlunda bakgrund.

– Vi har känt varandra länge, men Kalle har stoppats från att vara med eftersom han arbetat åt SVT med diverse program. Nu kände vi att det var dags att prova på allvar och det lyckades. Låten är ett stiltypiskt bidrag för Kalle Moraeus & Orsa spelmän och är döpt till "Min dröm".

Ett annat samarbete är med Johanna Jansson, som i musikaliska kretsar är känd under namnet Dotter.

– Vi har jobbat ihop en hel del tidigare och det är en mycket spännande och bra artist, men vi har aldrig tidigare tävlat ihop.

Duon har tidigare haft en stor framgång med låten "Evolution" som låg väldigt högt på radions spellistor. Nu heter låten "Cry".

Musikalartist med poplåt

G:son fjärde bidrag framför av musikalartisten Emmi Christensson, som den här gången har lämnat sin huvudgenre bakom sig och ställer upp med en poplåt. En tjej som bland annat haft framgångar med uppsättningen av "Skönheten och odjuret".

– Icarus är skriven ihop med Christian Schneider och Andreas Hedlund, som tidigare bland annat arbetat med Jon-Henrik Fjellgren. Vi sågs och skrev två låtar ihop och slutligen föll bitarna på plats.

Han är nöjd över att Skaraborg och Skövde fortsätter att dominera på det här området.

Startade 1998

Han tog klivet fullt ut och har levt på sin musik sedan 1998 och året efter hade han sin första låt med i Melodifestivalen. Bidraget hette "Natten är min vän" som framfördes av Cleo.

Thomas har naturligtvis mängder av minnen från det här sammanhanget.

Vilka bidrag är du mest nöjd med?

– Det är nog de som vunnit den svenska uttagningen. "Evighet" med Carola, "Lyssna till ditt hjärta" med Friends och listan toppas givetvis av Loreens "Euphoria", som även vann i Europa.

Sålde 600 000

Just "Euphoria" fick dubbel platina i Tyskland, vilket innebär 600 000 sålda exemplar och låg trea på Englandslistan.

– Den låten gick bra i hela Europa, även om jag i dag inte vet hur exakt hur mycket det blev sammanlagt. Det är faktiskt ett bidrag som verkligen stack ut.

Hur bär man sig åt för att få med 51 bidrag i festivalen?

Annons

– Man måste väl ha någon form av diagnos eller sjukdom. Skämt åsido så måste man tycka att det är väldigt roligt att skriva musik.

Samarbetar

I början skrev kompositören det mesta själv, men numera samarbetar han ofta med olika personer.

– Jag tycker att det är inspirerande och ofta har man olika infallsvinklar när det gäller en låt. Det är också inspirerande att skriva ihop med yngre eftersom de ofta har lite andra idéer.

Ett annat kännetecken är att G:son obehindrat rör sig mellan olika genrer och ofta låter sig inspireras av en artists särart. Du ger inte samma låt till Kalle Moreaus som Edward Blom.

– Det brukar bli bäst resultat och bidraget och artisten kan förstärka en känsla. Det ska bli spännande att se vad årets festival bjuder på, låtar har olika funktioner i ett startfält.

Har det hänt andra minnesvärda saker under åren?

– En sak jag minns är en resa från Köpenhamn till Malmö. Vi var på plats i Danmark och samma kväll tävlade Skaraborgssångerskan Linda Bengtzing med "E det fel på mig". Jag satt i greenroom och följde den svenska tävlingen via mobilen när det stod klart att hon gick direkt till final och jag skrek rätt ut.

Det var alldeles tyst i lokalen och alla tittade på Skövdekompositören och undrade vad som hänt.

– Sedan tog jag och en fotograf en taxi över bron. En vådlig resa som bland annat innehöll cigarrer som chauffören bjöd på och en hel del annat.

Frågan han inte gillar

Undertecknad har intervjuat Thomas G:son fler gånger än jag kan minnas och det finns en fråga han verkligen inte tycker om – kan du beskriva din låt?

– Suck, säger han och grimarserar när ämnet kommer upp.

Han gillar också att jobba med lite udda artister. I år är det Edward Blom, men han har också skrivit låtar till Torsten Flink.

– Han är en speciell artist och när vi flög ballong över Skaraborg är ett minne som sitter kvar. Han var förresten här och hälsade på när han spelade på kåren.

Har du någonsin blivit överraskad när en artist gått vidare?

– Det skulle väl vara när Sanna Nielsen överraskade och gick vidare från Göteborg med "Hela världen för mig" 2003. Detta tillsammans med gruppen Fame, som hade låten "Give Me Yor Love" skriven av Calle Kindbom och Carl Lösnitz från Skaraborg.

Efteråt intervjuade undertecknad den gladaste Thomas G:son jag träffat efter en tävling.

– Det blir så när man verkligen blir överraskad, innan tävlingen var det till och med många som ifrågasatte om vi överhuvudtaget borde åka ner och titta på tävlingen. Men resultatet blev ju bra.

Och just nu är det givetvis mycket som händer.

– Jag är inte beredd på att åka till tävlingen i morgon, så mycket kan jag säga.