På dagen 20 år efter att familjen Johansson sålde Grevagården till familjen Svensson tog familjen Wahlborg från Stenungsund över anläggningen.

Det var för drygt två år sedan.

— Tidigare ägare byggde upp en fantastisk verksamhet och anläggningen höll SM-nivå när den såldes till oss. Men allting utvecklas och det måste Grevagården också göra och det var också vår ambition när vi tog över, säger Lotta Wahlborg.

När hon nu summerar tiden som gått efter övertagandet konstaterar hon att familjen redan genomfört mycket av det den då planerade att göra.

Steg för steg har anläggningen och gården renoverats. Ryttarhotellet har till exempel fått nytt tak, rummen har tapetserats och fått nya golv. En nog så viktig del i arbetet att få hästägare att komma till anläggningen.

— I år skulle vi också ha påbörjat en renovering av inackorderingsstallet. Vi hade tänkt byta inredning och fräscha till det, men det drog med sig så mycket annat som ventilation och elledningar så det får vänta.

Nyinvesteringar har också gjorts. Nyligen öppnades exempelvis en hästmottagning där fem distriktsveterinärer verkar och domartornet intill utomhusbanan har byggts ut på höjden.

Annons

— Nu får domarna en helt annan sikt över banan, de kan gå ut på balkongen och ha direktkontakt med ryttarna. Och så sitter övriga i sekretariatet på våningen under.

När familjen tog över ridanläggningen var ambitionen också att, som Lotta Wahlborg uttrycker det, "få vardagen att komma till Grevagården".

— När vi kom hit var här inte så mycket aktivitet på kvällarna. Vi har fyllt på med träningar, löshoppningar, utbildnings- och teorikvällar och nu är kvällsschemat fullt. Det trodde jag inte skulle gå så fort.

Och det är inte bara kvällsschemat som är fulltecknat. En titt i nästa års kalender vittnar om ett så gott som fullspäckat helgschema också.

Det är premieringar, bruksprov, utställningar, hopp- och dressyrtävlingar, westerntävlingar och två riksmästerskap, dels för shetlands, dels för new forest. Båda firar 50-årsjubileum nästa år vilket kommer att göra riksmästerskapen extra festliga, säger Lotta Wahlborg.

— En av årets höjdpunkter på Grevagården, Champion of the youngsters, var planerad till vecka 34. Men då krockar arrangemanget med Europamästerskapet som går i Göteborg. Och därför måste tävlingen här flyttas. Till när vet vi inte ännu.

Ägarna har också saker som återstår att checka av på sin att-göra-lista.

Under 2017 planerar de att försöka göra den tidigare planerade renoveringen av inackorderingsstallet, dammen som förser anläggningen med vatten att vattna banorna med ska grävas ur och förhoppningsvis får utomhusbanan en läktare.

Har du någon gång ångrat köpet av Grevagården?

— Nej, tvärtom gick det mycket fortare att få igång verksamheten än vi trodde.

Inga planer på att sälja gården?

— Nej, icke, svarar Lotta Wahlborg blixtsnabbt.

Sedan skrattar hon och tillägger:

— Icke, icke, det gör vi inte.

Så ni har hittat ert ställe?

— Ja, så länge vi håller på med hästar så är Grevagården drömmen för oss.