Marie Olsson på IF Metall Östra Skaraborg tycker att det är bra att den bortre tidsgränsen för sjukskrivning tas bort. Men hon ser stora problem med regeln som är kvar om att en person ska prövas mot hela arbetsmarknaden efter sex månaders sjukskrivning.

— Det är väldigt svårt att förklara det där, man är sjuk men har inte rätt till sjukpenning. Jag hade nästan hellre sett att man tar bort det än utförsäkringen, även om det absolut är bra att utförsäkringen tas bort, säger Marie Olsson.

Annons

En medlem i IF Metall blev allergisk och kunde inte arbeta kvar på sin arbetsplats. Hen blev av med sjukpenningen efter sex månaders sjukskrivning och hade då nio månader kvar till pensionen. En annan person hade brutit handen och var inte bra nog för att gå tillbaka till arbetet efter ett halvår och hänvisades då till a-kassa.

Utförsäkrade flera gånger

Av de som blev utförsäkrade var det många som efter tre månader hos Arbetsförmedlingen kom tillbaka till sjukskrivningen och fick då 914 nya dagar. Marie Olsson har medlemmar som utförsäkrats två gånger och det finns de som till och med utförsäkrats tre gånger.

— Det finns också några som fått arbete på deltid och liknande. Men det hade kunnat hända även utan att de blivit utförsäkrade, säger Marie Olsson.

Nyligen var hon på ett möte för en medlem som varit sjukskriven i flera år på Försäkringskassan. Det konstaterades att medlemmen inte kommer att utförsäkras, men man kommer ändå att pröva arbetsförmågan och försöka hitta en väg tillbaka till arbetslivet.

— De jobbar på som förut men nu slipper man att gå till a-kassan under tre månader, säger Marie Olsson.