Men Trafikverket har ju också ett mål, och det är ju Nollvisionen, där ingen ska omkomma i trafiken. Men redan där rullar tankarna på lika snabbt som hjulen på lastbilen snurrar. Yrkestrafiken i Sverige är den hårdast kontrollerade trafiken i landet, där 5 minuter på färdskrivaren är värda många tusen kronor vid en kontroll. Vi är tvungna att hålla oss uppdaterade gällande lagar och regler, uppdatera oss när det gäller farligt gods, och givetvis uppdatera vårat yrkeskompetensbevis.

Vi är tvungna att lägga enorma summor på utbildningar, behörigheter m.m, listan kan göras lång. Men när värmen kommer så känner ju alla att dom vill komma bort från vardagen och bort från allt, men tänk efter, glömde du inte något? Spisen? Låsa garaget? Plånboken? Nä allt är i sin ordning...

Det är vad du tror iallafall, men jag, och många andra har upptäckt vad du glömde. Trafikvettet! Det är klart att man förstår att man vill skynda sig ut och njuta av sommaren!

Du har ju givetvis körkortet som behövs, och nya husvagnen och den nya bilen blänker i solen och bara längtar iväg. Men att du har körkortsbehörighet betyder inte automatiskt att du vet allt om ditt ekipage, hur det beter sig på vägen m.m

Så fort du kör någonting yrkesmässigt så har du dina kör och vilotider, dom finns av en anledning, och erkänn, det är rätt behövligt att vila en stund efter 4,5 timmars körning.

Annons

Men många, både semestrande yrkestrafikanter och fabriksarbetande personer har oftast lika bråttom, måste iväg med husvagnen! Och jag måste köra ända till målet dit jag ska, på samma gång, oavsett om det är 10 mil bort eller 120 mil! Men tänk efter, har du verkligen så bråttom? Tänk efter en gång till, fick jag med mig allt innan jag åkte? Plånbok, telefon, nycklar, partnern, hunden. Var det någonting mer? Just ja, sunda förnuftet och Trafikvettet!

Du har ett mål: En trevlig semester

Trafikverkets mål: Nollvisionen

Mitt mål: Att få komma hemhelskinnad till familjen efter mitt arbetspass.

Kör lugnt alla där ute, men kolla en extra gång, fick du med dig allt innan du åkte?

Tobias Krans, Chaufför