Det nya systemet, Koha, innebär ett stort gemensamt utbud av böcker och andra media för alla låntagare i regionen.

Samarbetet tog idag ett stort kliv framåt då bibliotekscheferna i Hjo, Tibro, Karlsborg, Mariestad, Töreboda, Gullspång, Tidaholm och Skövde fattade ett enhälligt beslut att välja Open source-systemet Koha som gemensamt biblioteksdatasystem.

Inte först, men störst

Ett Open source-system är baserat på fri och öppen källkod och därmed fritt från de dyra licenser som biblioteken fått vänja sig vid. Koha utvecklas gemensamt över hela världen så när Skaraborgsbiblioteken utvecklar delar av systemet för egna framtida behov, kommer det världens alla Koha-bibliotek till del.

Annons

– Bibliotekschefsgruppen är överens om att Open source är helt i linje med ett av folkbibliotekens viktigaste uppdrag; att ge fri tillgång till information, säger Skövdes bibliotekschef Anna Gullstrand.

Koha utvecklades på Nya Zeeland inför millennieskiftet och används idag på tusentals bibliotek över hela världen, men är relativt oprövat i Sverige.

– Vi är inte först, men vi blir störst eftersom vi är åtta bibliotek som gör gemensam sak, säger Anna Gullstrand.

Enligt Björn Lundell, professor i datavetenskap på högskolan i Skövde, är detta ett av de mer intressanta initiativen inom samverkan kring öppen programvara i svensk offentlig sektor just nu.

Koha är maori och betyder gåva – en gåva som nu även kommer skaraborgarna till del. Det nya biblioteksdatasystemet beräknas vara i drift 2018.