Fyra publikfavoriter är tillbaka i manegen hos Cirkus Maximum den här sommaren: Diorios, de brasilianska våghalsarna på motorcykel. Det är fjärde året de gästar Bengt Källquist.

– Det är på publikens enträgna begäran. Varje år får jag frågan ”har ni några motorcyklar i år?”. Och nu är de alltså här igen. Den här gången är truppen utökad till fyra motorcyklister, som uppträder samtidigt i den lilla globen.

– Jag vet att Diorios lockar en hel del tonårskillar, som kanske inte annars skulle gå på cirkus. De tycker att brassarna är skithäftiga, när de i rasande fart far runt i globen. Cirkus behöver förnyelse och det här numret är ett steg i den riktningen.

Men Diorios är långt ifrån det enda nervkittlande numret i ”Supreme!”. För första gången på flera år bjuder Bengt Källquist publiken på ett höglinenummer, Trio Alambria, som utför sina halsbrytande balansnummer högt upp under cirkuskupolen.

– För att göra rättvisa åt ett höglinenummer krävs ett högt tält, och det har vi. Det här är ett mycket fartfyllt nummer.

Spanjoren Alexander Lichner är annan artist hos Cirkus Maximum den här säsongen. Balanserande på huvudet i en trapets visar han prov på både styrka och precision. Lägg därtill att Alexander, som bland annat medverkat på ungdomscirkusfestivalen i Monte Carlo, är en mycket karismatisk ung artist.

Bengt Källquist varvar de mera spektakulära numren med Duo Solys, vars estetiska akrobatik karakteriseras av kraft, styrka och elegans, och Kimo, som virvlar runt i egyptisk folkdans i ett rasande tempo och till mycket medryckande musik. Georgio från Tjeckien jonglerar med sina diaboler, timglasliknande redskap bestående av två halvklot med de runda ändarna vända mot varandra.

Årets clown heter Francesco, en roare som hanterar publiken på ett väldigt fint sätt. Francesco har också fungerat som bollplank åt Bengt Källquist när det gäller regin av ”Supreme!”, liksom fransmannen Michel Palmér.

Sedan några år tillbaka reser Cirkus Maximum inte längre med så kallade ”vilda djur” som elefanter eller sjölejon, utan bara med domesticerade djur som åsnor, hästar och hundar. Ramon Maatz framför cirkusens busiga åsnor och lekfulla hundar, medan veteranen Anton Frank tar hand om de sex vita arabhästarna.

Cirkus Maximums eminenta cirkusorkester anförs som vanligt av Krzysztof Majewski.