Vi träffade Julia Eng, Klara Grennborg, Rasmus Landin, Natalie Larsson och Anton Bustad som alla går i klass sex i Värings skola. Fritidsgården ligger i källaren och är öppet två kvällar i veckan, onsdag och fredag. Här är det mysigt, med soffor, pingisbord och en liten pysselhörna och hit går de fem eleverna gärna för att göra roliga saker och träffa kompisar.

Inte någon av de elever vi träffade hade en susning om att det fanns planer på att stänga fritidsgården, än mindre att det faktiskt var beslutat. Så beskedet kom som en mindre rolig överraskning

–Det har ju varit öppet så länge så det känns inte som det ska stängas än, säger Julia Eng.

På fritidsgården jobbar två personer på vardera 20 procent tjänstgöring. De tjänsterna ska enligt beslutet flyttas över till Tidans mötesplats. Men Tidan, åtta kilometer bort, verkar inte vara något alternativ, åtminstone inte för Anton och Rasmus.

– Det är långt bort och det är så där med kompisar där. Vi känner dem inte så mycket, säger de,

Julia, Klara och Natalie i kan tänka sig att åka till Tidan men hade förstås föredragit om fritidsgården hade fått vara kvar.

– Det är roligare att vara där det finns människor man känner och här i Väring känns det mer som vårt eget, säger Julia Eng.

Däremot kan alla tänka sig att åka till fritidsgården i Stöpen.

– Det är dit vi kommer att åka. Vi hoppas att föräldrarna ställer upp och skjutsar, åtminstone ibland, säger de.

Annons

Politikerna skriver i beslutsunderlaget att tack vare Värings scoutkår och Värings GIF så finns det aktiviteter för barnen. I det här gänget är det bara Anton som är med i en förening - Värings GIF.

– Men de har bara träningar på sommarhalvåret, säger han.