Bland hundratals skidor, stavar, skridskor, pulkor och golfklubbor är Mikael Persson-Riis och Per Berg fullt upptagna med att bringa ordning i Fritidsbankens nya lokaler i Fjärilskolans gamla matsal.

– Vi går från 55 kvadratmeter i de gamla lokalerna till över 180 här. Det blir mycket mera överskådligt och det behövs, för verksamheten ökar hela tiden, säger Mikael Persson-Riis, som är platschef.

På Fritidsbanken kan man gratis låna sportgrejer i två veckor. Under startåret 2015 hade man 250 utlåningar, 2016 ökade det till 750 och under 2017 ökade verksamheten till hela 3000 utlåningar

– 2018 har vi inte sammanställt ännu, men det är en bra bit över 4000, säger Mikael Persson-Riis, medan han sorterar längdskidorna som upptar en hel vägg.

På Fritidsbanken i Skövde finns mellan 1500 och 2000 artiklar att låna. Förutom skidor och snowboards av olika slag, finns här bland annat utrustning för baseball, tennis, badminton, bordtennis, volleyboll, amerikansk fotboll, pulkaåkning och ridning.

– Vi har massor med skydd för olika sporter, fotbollsskor, spikskor och klätterskor. Det är perfekt för den som vill prova på en sport. Till exempel så kan man låna en hockeyutrustning och behöver inte köpa en för massor av pengar för att sedan komma på att det kanske inte var det man ville hålla på med.

– Det finns också en miljöaspekt på det hela. Genom att återanvända gamla grejer så kan vi minska konsumtionen.

Annons

När man först öppnade Fritidsbanken i Skövde 2015 fanns det fem butiker i Sverige, och nu har det antalet ökat till 87.

– Vi arbetar på att under 2019 kunna införa ett rikstäckande lånesystem, där man kan söka efter grejer även på andra orter.

Verksamheten i Skövde drivs av Västergötlands idrottsförbund och Skövde kommun, och man kommer fortsättningsvis att ha öppet fyra dagar i veckan. Måndag och onsdag förmiddag, samt tisdag och torsdag eftermiddag.

– Men är det någon som är i akut behov av någon pryl för att till exempel kunna vara med på en friluftsdag, så brukar vi kunna ordna det också, säger Mikael Persson-Friis.

Här finns en maskin för att slipa skridskor och alla längdskidor får ett lager glidvalla, samt tejp för bättre fäste.

Mycket av grejerna man lånar ut är sådant som föreningar och privatpersoner skänkt. Man kan lämna utrustning i återlämningsboden som är öppen dygnet runt alla dagar i veckan.

– Så sent som i morse så var det några som skänkt fyra par jättefina skridskor.

– Nu ska vi bara få ordning på alla grejer här, och sedan blir det officiell och högtidlig invigning med tårta torsdagen den 24 januari, säger Mikael Persson-Friis.