Cloetta Sverige AB i Malmö har allra störst omsättning bland godisföretag i Sverige, enligt kreditupplysningsföretaget UC, men kort därefter kommer två lokala namn: Tottegott Aktiebolag och Grahns konfektyr AB. Vi beslutade oss för att uppsöka det sistnämnda för att ta reda på vad succén kan bero på.

Hej Mattias Johansson, produktionschef för Grahns konfektyr AB. Ni ligger på plats 18 av 257 svenska godistillverkningsbolag. Hur känns det?

”Det känns jättebra att höra. Det är alltid kul att få uppskattning för det vi gör.”

Vad tror du att placeringen beror på?

”Det är nog mycket tack vare att vi försöker hålla bra kvalité, vara i framkant och förnya oss. Vi är också glada över att Skövde ligger så pass bra till fraktmässigt, eftersom det är i mitten av Sverige. Vi säljer till massor av grossister.”

Hur stor är er omsättning?

”Den ligger runt 40 miljoner per år. Med tanke på att vi är ett relativt litet företag, men med en väldigt gó gemenskap, känns det extra roligt att det går så pass bra.”

Annons

Under vilken högtid säljer ni mest godis?

”Under påsken. Priserna avgör och vid påskveckan sänks de rejält, vilket känns bra eftersom alla då har råd att njuta av vårt sortiment.”

Fakta: Hur mycket godis äter vi svenskar?

För två år sedan gjordes SCB en undersökning kring hur mycket godis vi konsumerar i Sverig..

Fakta: Hur mycket godis äter vi svenskar?

För två år sedan gjordes SCB en undersökning kring hur mycket godis vi konsumerar i Sverige. Det visade sig att siffrorna ökar med åren. På 14 år ökade den totala försäljningen, räknat i fasta priser, med näst intill fyra miljarder. Detta berodde inte endast på att vårt invånarantal höjts utan att de flesta äter mer godis idag än tidigare. SCB:s pressansvarige Nizar Chakkour menar att han nästan kan garantera att siffrorna inte ändrats märkbart sedan uppgifterna släpptes.

Jordbrukets statistik över livsmedelskonsumtionen vittnar om att vi varje år äter cirka 17 kilo godis per person. Detta motsvarar ungefär 30 kronor varje vecka.

Vilket godis är populärast och varför tror du det är så?

”Trocadero-flaskor, hallon shots och bärry jordgubb/vanilj. Antagligen beror det på igenkänningsfaktorn. De har funnits länge, många uppskattar aromerna och de presenterar bra smakkombinationer.”

Vad går inte alls hem hos Skaraborgarna?

”Små plockgrejor som är i pez-storlek i princip samt smakerna viol och körsbär. De har en mindre kundkrets än till exempel godis med smak av jordgubb, banan, hallon och krusbär.”

Vilken är din personliga favorit?

”Rockstar – det är gitarrer med smak av jordgubb och laktrist. De är bäst för att de erbjuder både salt och sött.”

Hur gör ni för att trendspana inom godisutvecklingen?

”Först har vi en ledningsgrupp som tar fram nyheter, dels utifrån egna erfarenheter kring vad som finns på marknaden idag och dels helt nya idéer. Jag, cheferna och säljaren sitter med och tar fram prototyper samt väljer form och smak på godiset. Sedan gjuter vi några stycken för hand som vi tror på och provsmakar.”

Slutligen, hur tillverkas godiset hos er?

”Följ med mig så ska jag visa hela produktionsprocessen. Det är ett kokeri, gjuteri, kandering, packrum, påsmaskiner och ångbad för att nämna några."

Se vår film på webben för att själva få en rundtur i fabriken!

Var hamnar Skaraborgs godisföretag i listan över Sveriges mest populära?

Tottegott i Skövde ligger på plats 13 och Grahns, från samma stad, på plats 18. La gott AB..

Var hamnar Skaraborgs godisföretag i listan över Sveriges mest populära?

Tottegott i Skövde ligger på plats 13 och Grahns, från samma stad, på plats 18. La gott AB från Brandstorp fick plats 74 och Svenska smaskens Aktiebolag i Stenstorp placerade sig på plats 114. Nästa företag från Skövde är Johansson, Sven Olof, som vi hittar på plats 177. Fröken Pralin Kinnekulle i Götene fick plats 234, som också var det sista godisföretaget i Skaraborg med på listan. Sist av alla i Sverige kom Alboga choklad i Borås och först Cloetta Sverige AB i Malmö.