Idén föddes för omkring fyra år sedan när officeren Michael Skaret skulle handla färska kryddor i en livsmedelsbutik. När han undersökte varifrån varan kom så blev han förundrad.

– Det stod att ursprungslandet var Kenya. Jag undrade hur det kunde anses vara färskt. Då kom jag på att jag lika gärna kan odla kryddorna själv, berättar han.

Intresset utvecklades till en affärsidé och år 2015 startade han företaget Nordamark. I oktober gjorde han om ett garage i Skövde till sina odlingar med mikrogrönt, små miniatyrplantor av broccoli, rädisor och ärtskott. Nu är det hans heltidsarbete med ett antal Skövderestauranger som kunder.

– Det var spännande för kockarna med smakerna och färgerna, därför gör det sig bra som garnityr. Man äter ju med ögat, säger han.

Annons

Mikrogrönt utger stadiet efter grodden och odlas på en till två veckor. Det har ett omkring fyra gånger större vitamininnehåll än den färdigväxta grödan.

– I USA kallar man det för "superfood". Jag själv blir nästan aldrig sjuk längre, skrattar Michael.

Med ett självbevattningssystem och specialtillverkade energisnåla lampor har han utnyttjat den nya tekniken för att optimera sina odlingar. Michael levererar sina varor på cykel och är övertygad om att det klimatsmarta inomhusjordbruket bara kommer att växa.

– Jag påverkas inte alls av vädret och kan odla vertikalt på en liten plats i stan. Jag tror absolut att det här är framtiden, säger han.

Framöver planerar Michael att bygga ut sina odlingar och anställa personal som kan hjälpa till med paketeringen. Men för stunden har han nått sina mål.

– Att vakna upp en måndagsmorgon och se fram emot att gå till jobbet är ju lite av en dröm.