Kommunalrådet Katarina Jonsson (M) åkte i spetsen för startceremoni, som genomfördes på en preparerad bädd av konstsnö i anslutning till startportalen på Billingens spårområde.

Tätt följd av bland annat blivande kommunalrådet Ulrika Johansson (C), Martin Klaesson från partneringentreprenören Peab och kommunens fastighetschef Ingemar Linusson tog sig Jonsson över startlinjen. Och när skidorna var avplockade efteråt var det ett nöjt kommunalråd som tog till orda.

– Det här är en historisk dag, det är inte alla gånger som drömmar man sitter och bollar någonstans på ett kontor blir verklighet på ett sätt som man tänkt sig, konstaterade Jonsson bland annat.

– 2014 föddes idén om att utveckla Billingen som en vision. I dag får vi ta första skidtaget, cykeltrampet och stavtaget för den här nya satsningen som börjar ta form, tillade hon.

Läs mer: I startgroparna för nya konstsnöspår

Annons

Arbetet kommer nu att börja med nedtagning av skog samt efterföljande markberedning på slingorna i den norra delen, mot campingplatsen. Sedan blir det ett uppehåll under den förväntade skidsäsongen i januari och februari, innan arbetet startar på allvar när snön försvunnit framåt mars, april.

I övrigt väntar man fortfarande på vattendomen om det ökade uttaget ur Hållsdammen, som just nu ligger hos Länsstyrelsen för behandling.

– För närvarande är ansökan ute på en remissomgång fram till nyår, därefter kommer domen under januari eller tidigt februari. De kontakter vi haft med dem fortlöpande är övervägande positiva. Sedan när vi får vattendomen vet vi med säkerhet att vi kan börja investera i konstsnörör, säger Ingemar Linusson.

Det blir automatiskt mycket fokus på skidor när det pratas om konstsnöspåren på Billingen. Även mountainbikecykling är dock en stor och växande del av verksamheten i området och medlemmarna i Skövde cykelklubb ser också fram mot det som ska hända.

– Vi ser många fördelar i satsningen. Det är kul som förälder att se det som görs nu för våra barn, säger Robert Turesson, som tillsammans med sonen Benjamin är med vid fredagens ceremoni.

– Från klubben har vi varit med från start och kommit med våra synpunkter på vad som behöver finnas för att det ska vara cykelvänligt. Och en satsning på cyklingen ligger helt rätt i tiden, intresset har verkligen exploderat.

Många förväntningar på det som är på gång på Billingen således. Och nu är arbetet alltså igång på allvar.