Grundaren till Asko, Karl-Erik Andersson, var lantbrukarson i Jung och på 1940-talet började han syssla med mekanisk verksamhet av olika slag för gårdens behov. Den första verkstaden var belägen i en vedbod.
Hans mor hade ingen tvättmaskin så på 1950-talet bestämde Karl-Erik sig för att tillverka en. Resultatet var revolutionerande eftersom maskinen både tvättade och centrifugerade. Tvättmaskinen var också starten för det som sedermera blev Varas största fabrik och arbetsplats.

 

Annons

En som mycket väl minns den första tvättmaskinen är Jan Larsson, uppvuxen på gården mitt emot Karl-Erik Anderssons föräldrahem.
- Ungefär 80 meter bort, på andra sidan vägen från mitt hem, ställde han upp den första tvättmaskinen. Den stod i gårdens kylrum, eftersom det var den enda platsen där det fanns vatten, förklarar han.
Så småningom fick även Jan Larssons mor prova den nya tvättmaskinen.
- Jag var tio år och minns tydligt när min mor fick provtvätta den nya maskinen. Den ställdes upp här alldeles utanför vår ladugård. Det kopplades en slang till den, vilket var sensationellt på den tiden, tidigare hade man varit tvungen att slå vatten i maskinerna. Dessutom sköttes värmen automatiskt, säger han.Vid den här tiden så började bönderna använda traktorer och behovet av pigor och drängar var inte längre lika stort.
- De tog istället anställning vid fabriker, därför var en tvättmaskin till stor hjälp för de kvinnor som inte längre hade lika mycket hjälp på sina gårdar. Karl-Eriks och min mor var de första kvinnorna i Sverige som kunde tvätta mattor i maskin. Det tyckte det var jättebra eftersom de tidigare hade fått ligga på knä och skrubba, säger Jan Larsson.


Askos grundare var en skicklig konstruktör och ekonom.
- Vid stenmuren på andra sidan vägen satt jag ofta på sommarkvällarna tillsammans med Karl-Erik som berättade om sina resor till bland annat USA. Han hade en stor förmåga att se framåt och kunde berätta hur utvecklingen skulle se ut om tio år. För mig, som var barn vid den här tiden och som aldrig hade rest längre än till Skara, så var det spännande att lyssna till honom, säger han.
En fabrik som Asko har givetvis haft stor betydelse för bygden, menar Jan Larsson.
- Hade det inte varit för fabriken så hade det aldrig byggts villor på 1960-talet så nedläggningen är givetvis sorglig, både för de anställda och för bygden, säger han.

 

Jan Larsson är ändå hoppfull.
- Med de här fantastiska fabrikslokalerna som har högt i tak, stora portar, matsal och konferensrum så finns det stora möjligheter. Jag tror faktiskt att om några år så kommer ett flertal företag ha flyttat in, på lång sikt är jag inte alls orolig, säger han.

 

Lisa Andersson