För första gången arrangeras den internationella forskningskonferensen International Conference on Manufacturing Research (ICMR) i Skövde.

– Det är faktiskt första gången den arrangeras utanför Storbritannien, säger Peter Thorvald, som är lektor på Högskolan i Skövde och ordförande för konferensen.

– I år är det 33:e året som konferensen hålls och den har alltid haft en stor internationell publik. Vi har 70 externa gäster som kommer från i stort sett hela världen, USA, Europa, Asien och Afrika, plus ett 20-tal från Högskolan i Skövde.

Konferensen hålls på Högskolan i Skövde och på ASSAR. Deltagarna är forskare inom tillverknings- och produktionsteknik. Programmet är brett och täcker in högskolans verksamhet inom ingenjörsvetenskap; simulering, optimering, 3D-printing, produktionsdesign och ergonomi.

– Den stora behållningen med en sådan här konferens är nätverkandet, att man får träffa så många kollegor från så många platser. Man får inspiration och hittar nya angreppssätt på olika problem inom både process- och produktindustri.

Att konferensen hamnade i Skövde i år är Peter Thorvalds förtjänst.

– Jag känner professor Keith Case, som är en av ledarna i konsortiet bakom konferensen. För några år sedan erbjöd jag mig att arrangera konferensen på en plats utanför Storbritannien. De tyckte att det var dags för en flytt och Keith gick i god för mig, så här är vi nu.

Annons

Planeringsarbetet började för ett år sedan och har gått på högvarv sedan i våras. Bland annat har man tagit fram en bok med alla konferensbidrag.

– Jag var lite nervös inför starten, men nu tycker jag att det har gått över all förväntan.

Varje dag har inletts med en huvudtalare. På tisdag var det Cecilia Warrol från Teknikföretagen, på onsdagen Stefan Johansson, Festo, senare på dagarna har deltagarna presenterat sina forskningsarbeten för kollegorna.

Under torsdagen var huvudtalaren Leif Pehrson, från Volvo Cars och Högskolan i Skövde.

– Vi står mitt i en mycket snabb teknikutveckling vilket innebär utmaningar för industrin och berör ett brett spektrum av frågor i samhället. Jag försöker beskriva den utveckling som sker runt omkring oss, och hur ASSAR kan hjälpa till att möta dessa utmaningar för att stärka forskningen och industrin i regionen, säger Leif, som är Director of Manufacturing Research and Technology på Volvo Cars samt lektor på Högskolan i Skövde.

– Och det är väl i den senare rollen jag är här i dag.

– Jag tycker det faktum att konferensen anordnas här är ett bevis på att vi gör någonting bra här, både högskolan och industrisamarbetet och att vi kört igång ASSAR. Det är en unik plattform som attraherar kompetens till vår region.

Under avslutningsdagen på torsdagen fokuserade man på att titta på vad Skövde har att erbjuda genom ASSAR och presenterade demonstratorer från Högskolan och från Volvo Cars. Dessutom förevisades materialbiblioteket på ASSAR.