Torgny Lindgren, som valdes in som ledamot i Svenska Akademien 1991, skrev ett 30-tal böcker. Sitt internationella genombrott fick han med "Ormens väg på hälleberget" 1982, som även filmatiserades av Bo Widerberg.

Odd Zschiedrich, kansliansvarig på Svenska Akademien säger till Dagens Nyheter att Torgny Lindgren somnade in klockan 12.20 på torsdagen.

— Det är en av våra största berättare som gått ur tiden och han lämnar ett stort hål efter sig, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts, som gav ut Torgny Lindgrens böcker till TT.

— Hans författarskap hör till den stora västerbottniska författartraditionen som han och PO Enquist har varit förgrundsgestalter för. Jag minns att han alltid hade sin lätt ironiska ton. De första gångerna jag pratade med honom så kunde han slänga till med någon finurlig ironi som man först tog på dödligt allvar. Sedan log han, fortsätter hon.

Torgny Lindgren föddes 1938 och växte upp i Västerbotten. Som vuxen flyttade han till Småland, där han arbetade som lärare. Tillsammans med hustrun Stina fick han tre barn: Aina, Ylva och Torgils.

Annons

Dottern Ylva Pettersson bor i dag i Skara, där hon varit verksam som lärare på Katedralskolan och i dag är moderat oppositionsråd. I en intervju förra året berättade hon om sin uppväxt i Vimmerby.

— Vardagarna var fyllda med böcker. Pappa undervisade själv i historia och varje semester som familjen tog färgades av berättelser.

Hon minns också semestrarna då familjen ofta åkte runt i bil i Sverige och i andra länder.

— Vart vi än reste fanns det något att berätta. Vi stannande bland annat vid kyrkogårdar och där läste mina föräldrar på gravarna och kunde berätta om vad alla hade jobbat med.

Torgny Lindgren debuterade som författare 1965 med diktsamlingen "Plåtsax, hjärtats instrument". Han skrev sedan såväl noveller och romaner som radiodramatik och lyrik. Han senaste roman "Klingsor" kom ut 2014.

Han har fått flera utmärkelser genom åren för sitt skrivande, bland annat Augustpriset, Selma Lagerlöfs litteraturpris och Piratenpriset.

Kollegan PO Enquist minns Torgny Lindgren som en författare utöver det vanliga.

"Torgny var en storartad berättare i ett existentiellt rum som han skapade själv, och som han är ensam om, ett tonfall som kommer att förbli unikt levande i svensk prosa", skriver han i ett uttalande via Norstedts.

Torgny Lindgren avled en tids sjukdom, 78 år gammal.