Detta innebär att Skövde Stadsbibliotek har möjlighet att få besök av högaktuella författare till Mångsidiga Måndagar, såväl nationellt kända som debutanter. Gemensamt för utbudet av författare är att de nyligen skall ha publicerat sin senaste bok. Det är texterna ur dessa böcker som spelar huvudrollen genom att författarna läser ett utvalt stycke och sedan låter publiken kommentera eller ställa frågor.

Karolina Ramqvist och Maja Lee Langvad besökte på måndagen biblioteket med sina böcker Björnkvinnan respektive Dagar med galopperande hjärtklappning. Båda böckerna berör ensamhet och psykisk utmattning, men hanterat på helt olika sätt.

Karolina Ramqvist berättade om hur hon efter två täta graviditeter, med den fysiska påfrestning det innebär, av en vän fick höra den autentiska historien om en ung adelsdam på 1500-talet som efter en olämplig förbindelse förvisas till en öde ö, där hon blir kvar i 2,5 år, föder ett barn och lever av villebråd hon kan lägga ner. Hon fascinerades av berättelsen, började forska om den och hittade tre trovärdiga källor.

Boken Björnkvinnan skildrar dels själva historien om den unga Marguerite, och dels det sju år långa arbetet med research och skrivande, parallellt med det moderna vardagslivet med barn och familj i Stockholm. I berättelsen vävs frågor in om varför hon skriver, vad en berättelse är, vem författaren var och vad hon har blivit.

Annons

Maja Lee Langvad är född i Sydkorea, adopterad och uppvuxen i Danmark. Under uppväxten levde hon i tron att alla transnationellt adopterade barn hade det mycket bättre som adopterade, att det var en win-win-situation för alla inblandade. Som vuxen bodde hon i fyra år i Seoul och fick se den andra sidan, vilken hon beskrivit som en ”industri”. Hon blev starkt kritisk mot transnationell adoption.

När hon skrivit boken Hon är arg fick hon mycket uppmärksamhet som det missanpassade adoptivbarnet och fick länge stå för bokens innehåll vid olika debatter i Danmark, trots att hon varit noga med att skildra flera personers perspektiv i boken. Efter en tid drabbades hon av stress och utmattning, vilket hon skildrar i den senaste boken. Den är skriven i korta fragment, växelvis som ett kärleksbrev, en sjukdomsdagbok och en essä om skrivandet.

Efter uppläsningarna väcktes flera intressanta frågor från publiken och såväl författarna som arrangörerna var nöjda med kvällen.