– Det är rena kaoset här ibland. Företagets anställda bryter mot reglerna för gästparkeringen hela tiden men bilarna de kör är registrerade i Nyköping och då kan Securitas vakter inte göra något åt saken eftersom de på papperet ser ut att vara gäster här, säger Malin och Monica, två av Skövdebostäders hyresgäster i området.

– De har säkert fått hundra tillsägelser av oss, men de skiter i det. De hånskrattar till och med mot oss, berättar de.

I anslutning till rondellen i slutet av Norra Trängallén ligger Skövdebostäders fastighet Trossen. Här finns också en av Riksbyggens bostadsrättsföreningar och en fastighet med studentlägenheter.

Här finns dels hyrda parkeringsplatser, dels ett antal parkeringsrutor för gäster. Grundregeln är tydlig.

Det är inte tillåtet för hyresgäster att använda gästernas platser.

Vionord Omsorg & Service, som erbjuder hemtjänst i bland annat Skövde, Nyköping och Katrineholm, hyr lokaler av Skövdebostäder på bottenvåningen i hyreskomplexet Trossen. Företaget hyr också, enligt Skövdebostäder, ett antal parkeringsplatser. Dels utomhus, dels i områdets garage.

Enligt andra hyresgäster i området ställs dock fordonen med företagets logga på andra ställen. Oftast på Skövdebostäders samt Riksbyggens gästparkeringar på gatan utanför företagets entré och utmed Fänriksgatan.

– De har säkert fått hundra tillsägelser av oss, men de skiter i det och tycks i stället ha satt det i system att parkera på gästernas parkeringsplatser. De är nonchalanta och har hånskrattat åt oss som sagt till, berättar kvinnorna.

Annons

Daniel som bor i Riksbyggens område på andra sidan gatan är lika upprörd över situationen.

– Jag äger en av bostadsrätterna här och är med och betalar föreningens gästparkering och då känns det fruktansvärt irriterande att hyresgäster på andra sidan gatan ofta snor våra gästplatser.

– Flera gånger dagligen bryter de mot reglerna. Varken jag, mina grannar eller Skövdebostäders hyresgäster på andra sidan gatan får parkera sina bilar där. Deras respektlösa beteende är helt enkelt inte acceptabelt.

Malin, Monica och Daniel uppger att de representerar fler som bor i området. Alla är lika trötta på situationen, säger de.

– De här företagsbilarna parkeras inte bara på gästparkeringarna utan lite var stans i området, säger Malin och tar fram sin mobiltelefon och visar bland annat en bild där en av bilarna ställts framför och blockerat en container.

Under tidningens dryga timme långa besök i området kör flera bilar med den aktuella logotypen in i området och parkeras på gästplatser.

Och strax efter tidningens besök kommer också en bild från Malin som visar hur en annan senare under eftermiddagen ställts parkerad på snedden framför entrén till företaget och hindrar övrig trafik.

– Vi har ringt till företaget flera gånger tidigare. Och till Skövdebostäder. Och Securitas. Men ingenting händer.

Att de p-platser som hyrs av hyresgästerna i området också ofta används av andra än dem själva gör inte saken bättre.

– Jag hade en ruta där uppe tidigare, säger Malin och pekar upp mot Mariestadsvägen, och då tvingades jag ringa Securitas 50 gånger under tio månader eftersom andra snodde min ruta. Nu har jag en mer undanskymd plats och skillnaden är jättestor, säger Malin.

Charlott Kroon är chef för Skövdebostäders östra distrikt och hon säger att utnyttjandet av gästparkeringar är ett generellt och ganska stort problem på flera platser i Skövde. På Östermalm till exempel har bostadsbolaget ett jätteproblem med företagsbilar.

– Där får vi stå i ständig kontakt med företagen, säger hon.

Det specifika problemet runt Norra Trängallén är hon också medveten om.

– Våra regler är glasklara. Den aktuella hyresgästens bilar får inte stå parkerade på gästplatserna. Men att det sker i den omfattningen som du beskriver, och att bilarna är registrerade i Nyköping, hade jag ingen kännedom om, hävdar hon.

– Jag kommer omgående ta kontakt med Securitas som sköter bevakningen och gå igenom våra instruktioner med dem. Jag kommer också ta upp saken med Vionord eftersom det verkar som om det hela är satt i system. Det är inte okej.

Relaterat: Företaget ska flytta till lokaler med egna p-platser

Mimosa Ilazi är omsorgsföretagets enhetschef i Skövde. När tidningen talar med henne har Charlott Kroon redan hunnit tala med henne. Ändå ger hon först sken av att inte veta vad kritiken handlar om.

På frågan om varför hon tycks ha blundat för den svarar hon:

– Det tänker jag inte kommentera.

– Jag vet att det är ett problem och försöker lösa det nu. Men det sker inte över en natt.

– Jag beklagar det hela. Vi hyr tillräckligt många parkeringsplatser i området och vill i övrigt inte kommentera saken.

Dagen efter tar tidningen emot nya bilder från de andra hyresgästerna. Bilderna visar hur en av företagets bilar står parkerad på en gästparkering på Fänriksgatan och en annan på en av de andra besöksparkeringarna i området.

– Den har stått där sen i går kväll. De lovar och lovar men ingenting händer, säger Malin.