"Jag måste tyvärr konstatera att föreställningen Främling inte har nått det slutresultat vi hoppats på. Vi på Riksteatern har därför, i samråd med regissören, fattat beslutet att ställa in premiären och den därpå följande turnén. Det är ett ovanligt beslut att fatta och vi har förstås jobbat in i det sista för att få föreställningen att fungera, därför har det naturligtvis varit ett både svårt och tråkigt beslut att ta"

Det skriver Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern, i ett pressmeddelande.

När vi når Måns Lagerlöf på telefonen säger han att teater är komplext, en massa avvägande ska göras som till slut blir en helhet.

— Och den här gången blev det inte som vi ville. Beslutet att lägga ner produktionen har jag gjort i samråd med regissören.

Vad är anledningen till att man fattar beslut om nedläggning en dag innan premiären?

— Det är först när man nästan är i mål med en föreställning som alla bitar sitter på plats. Vi har självklart arbetet in i det sista för att nå hela vägen, men jag har gjort bedömningen att vi inte nådde dit.

Anna-Lena Efverman skulle ha spelat huvudrollen som Bert Karlsson.

Hon säger att vare sig hon eller ensemblen står bakom beslutet.

— Vi tycker bara det är jättekonstigt och just nu är alla väldigt upprörda.

Några fler kommentarer vill hon inte ge.

Annons

Föreställningen har spelats för pressen för några dagar sedan. Stora drakar som Expressen och Dagens Nyheter har sågat föreställningen.

— Det har varit positiva och negativa recensioner men det har inte påverkat vårt beslut. En del av kritiken stämmer dessutom, säger Måns Lagerlöf.

Produktionen kostar omkring ett par miljoner kronor. Drygt 30 föreställningar runt om i landet var inbokade. Riksteatern ersätter teaterföreningarna för förlorade biljettintäkter.

— All konstnärlig verksamhet är att ta risker. Vi har en massa lyckade föreställningar men ibland kommer vi inte hela vägen, säger Lagerlöf.

Bert Karlsson säger i en kommentar att han tror att den inställda föreställningen beror på att den håller för dålig kvalitet.

— Jag fattar inte att man får leka med skattepengar på det här sättet.

Föreställningen var en samproduktion mellan Riksteatern och Uppsala stadsteater.

Mellan 200 och 300 biljetter är sålda och de kostar mellan 250 och 400 kronor styck. Biljetterna som köpts kommer att lösas tillbaka, säger Anders Ericsson, kultursekreterare.

Det var efter lunch i dag som han nåddes av beskedet att produktionen ställs in. Att det ställs in så snabbt inpå Skövdepremiären är både förvånande och ovanligt, enligt Ericsson.

I pressmeddelandet skriver Måns Lagerlöf att man inte nått det slutresultat man hoppats på.

— Min tolkning, utan att ha sett föreställningen, är att de helt enkelt ser brister i produktionen, i textmaterial eller i det konstnärliga utförandet. Läser man mellan raderna i Dagens Nyheters recension var den inte så märkvärdig. Men exakt vad som fällt avgörandet är svårt att säga, säger Anders Ericsson.

LÄS OCKSÅ: Urpremiär för Främling i Skövde