Det var i slutet av juni 2016 som den 17-årige domaren dömde en flicklagsmatch med två lag från Skaraborg. Under matchen fick motståndarlagets ledare nog och gick till verbalt angrepp mot den 17-årige föreningsdomaren.

- Det var en svår situation för mig, men jag hade rätt. Det tyckte inte han. Då kom han in på planen och bad mig att dra åt helvete. Jag bad honom att lugna ner sig och när han inte gjorde det gav jag honom rött kort, säger den 17-årige domaren.

Ledaren lämnade planen - men konfronterade domaren på nytt efter matchen. Den gången tog han tag i 17-åringen.

- Han tyckte att jag var jättedålig och sa att jag borde sluta döma. Han stod väldigt nära mig och det kändes som att man var hotad.

Till slut fick föräldrar från både hemma- och bortalaget gå in och ta bort tränaren från den 17-årige domaren som efter incidenten bara dömt sporadiskt.

Uppgifterna som den 17-årige domaren lämnat styrks av hemmalagets tränare och en förälder i bortalaget som valde att agera när han såg vad som hände.

- Jag var där som åskådare för att min dotter spelade och jag hade på mig föreningens tröja med klubblogga på. Det var en situation som gjorde att jag var tvungen att reagera. Det var obehagligt. Man gör inte så. Jag såg att killen som dömde blev skärrad. Det var inte snyggt alls, säger föräldern.

Annons

Bortalagets tränare har uppdrag inom Västergötlands Fotbollförbund på konsultbasis. Hans jobb är att bland annat utbilda ledare och tränare och inspirera föreningens tränare och genomföra föräldrautbildningar.

Hemmalagets ledare, som bevittnade när domaren blev påhoppad av motståndarlagets dito, valde att fem dagar efter matchen mejla in till förbundet för att upplysa vad som hänt.

- Förbundet går ut skithårt med att vi ska ta hand om våra föreningsdomare och domare för att det snart inte finns några kvar. Och att man sen accepterar sånt här? Det är åt helvete, alltså. Vi kan inte ha ledare som hoppar på ungdomsdomare, säger hemmalagets ledare.

En period senare valde den 17-årige domaren i samråd med sina föräldrar att på egen hand anmäla förbundets instruktör. Men någon uppföljning gjordes aldrig av VFF. Åtminstone inte externt.

- Det här är inte okej, ledaren måste väl be om ursäkt? Varför händer ingenting? frågar sig 17-åringens mamma.

I december fick hon beskedet om att förbundet inte skulle agera i frågan. En nyhet som hon fick höra talas om från en ledare i den fotbollsförening hon är verksam i.

- Vi har bara väntat och väntat på det här.

VFF:s kanslichef Johan Gustafsson säger att förbundet har agerat.

- Att ledaren har fått en tillsägelse har jag förklarat för familjen, säger Gustafsson.

Den 17-årige domaren menar att han tappat suget på att döma fotboll efter händelsen.

- Just nu har jag lagt ner helt, säger han.

LÄS OCKSÅ: Ledaren: "Har gjort fel – det är helkorkat"