Det var i lördags som tre hästar blödde ur sina hovar i samband tävlingar på Åby.

Hästarna hade körts barfota och nu skärps bevakningen på barfotakörning skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Anders Bergqvist, banveterinär på Åby, har tagit beslutet att förbjuda barfotakörning med omedelbar verkan vilket innebär att V64 på juldagen blir ”barfotafritt” med anledning av händelsen.

Skor på

Även på Axevalla införs tillsvidare ett förbud att tävla barfota. Det bestämde Axevallas banveterinär Björn Sandgren under tisdagseftermiddagen.

– Samtliga hästar skall vara försedda med skyddande skor på alla hovar vid all körning under tävlingsdagen, skriver Sandgren på Axevallas hemsida.

Svenska Travsportförbundet ser allvarligt på händelsen.

– Det är inte acceptabelt att hästar blöder från hovar efter ett lopp. Dessutom kan det bli aktuellt med en straffskärpning och vi ska även utreda ett eventuellt totalt barfotaförbud under vinterperioden, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg i ett pressmeddelande.

Beslutet påverkar inte minst de kommande tävlingsdagarna, Åby, 25/12 och 1/1, samt Axevalla 30/12, med tanke på att tränarna redan har anmält dit och att de har gjort det i tron att de själva kan avgöra vilken balans hästarna ska gå med.

En av tränarna som har anmält häst till samtliga dessa dagar är Axevallas Anders Svanstedt.

På egen hand

Givetvis blev han i likhet med många andra lite brydd när tisdagens besked kom.

Annons

– Det här var ju inte så bra och jag tycker kanske att man går lite väl långt när man inför ett generellt förbund. Samtidigt förstår jag veterinärernas ståndpunkt i frågan. Efter det som hände på Åby i lördags, så är det deras skyldighet att sätta ner foten. Hästar ska inte behöva blöda från hovarna efter ett travlopp, säger Anders.

Å andra sidan menar Anders Svanstedt att den stora mängden tränare är så erfarna, kloka och djurskyddsmedvetna att de borde få fatta sådana här beslut (barfotakörning eller inte) på egen hand.

– Om jag ser till mig själv och det jag har lärt mig av pappa, så finns det inget som heter att man chansar när det gäller barfotakörning om man har minsta misstanke om att det kan skada hästen. Man kan chansa med jänkarvagn, man kan chansa med helstängt huvudlag, men man chansar aldrig med barfotakörning.

– I vårt stall (det var när pappa fortfarande stod för hästarna) så har det bara hänt vid ett tillfälle att en häst har visat upp en blödande hov efter ett lopp. Det var förstås inte bra, men å andra sidan startade den hästen 14 dagar senare med skor och det gick bra, säger Anders.

”Svårt tävla optimalt”

Nu kommer det såklart att bli en del huvudbry för tränarna den närmaste tiden, då hästarna alltså måste gå med någon form av skobeslag, både på Axevalla och Åby.

– Jag har en del hästar som mer eller mindre måste gå utan framskor och det ställer ju till det en del. Nu känns det som att man inte kan tävla optimalt med sina hästar även om banorna och väderleken tillåter det och det är lite frustrerande, inte minst för hästägarna såklart.

Om Anders Svanstedt finge råda, så skulle alltså ansvaret för barfotakörning eller ej ligga på tränarna och han välkomnar dessutom ett än striktare tränaransvar i just denna fråga.

– Det skulle vara helt okay med kontroll av hästarnas hovar efter varje lopp och det skulle också vara okay med tuffare straff (läs: högre böter) om veterinären eller ekipagekontrollanten upptäckte blödande hovar, fortsätter Svanstedt.

”Gynnsamt”

Anders grundar delvis sitt resonemang på det faktum att han anser att barfotakörning är det mest gynnsamma för en travhäst.

– Ja, det är det definitivt, både på kort och lång sikt, betonar han.

Från och med tisdag 23 december införs en ny rutin där en officiell kontroll görs av banunderlaget som får avgöra om det ska råda förbund mot barfotakörning.

– Det är dock viktigt att påpeka att det alltid är den enskilde tränaren som är ansvarig för sin egen häst. Även när kontrollgruppen ger klartecken för barfotakörning måste tränaren självklart ansvara för att de egna hästarna har hovar som klarar att tävla utan skor, säger Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström i ett pressmeddelande.