Inom loppet av några veckor har flera restauranger i Skövde fått kritik av miljömyndigheten för brister i livsmedelshanteringen. Det har både handlar om smutsiga kök och redskap men också hur själva livsmedlen har hanterats. Vi har tidigare skrivit om McDonalds och Brooklyn Burger där MÖS i det senare fallet konstaterade att risken är stor att konsumenter kan bli sjuka på grund av att personalen inte har kunskap om tillagningstemperaturer och risker med att servera hamburgare som inte var genomstekta.

Så sent som igår seglade ytterligare två ärenden upp där restaurangerna inte tinar kött på rätt sätt. Det kan tyckas trivialt men görs det på fel sätt kan bakterier växa till och göra köttet otjänligt som människoföda.

Annons

Att det nu kommit flera liknande ärenden på kort tid förklaras mer av slumpen än att det skulle vara en ökning som kan ses i statistiken.

Livsmedellagstiftningen ska skydda konsumenterna från att äta mat som man kan bli sjuk av och det är MÖS här i Skövde som kontrollerar att kommunens restauranger följer lagstiftningen.

— Folk ska kunna gå ut och äta utan att bli sjuka. Lagen ger oss verktyg för att se till att det inte sker, säger han.

Alla restauranger kontrolleras med jämna mellanrum av livsmedelinspektörer. Bland annat kollar de städning, att livsmedel förvaras på rätt ställen och i rätt temperatur men också att krögaren har koll på sin verksamhet och på lagstiftningen.

— Det är en fundamental del, säger Pelle Holmström.

När brister upptäcks får företaget ett så kallat föreläggande, ett krav kan man säga på att åtgärda bristerna. I de allra flesta fall brukar det räcka för att näringsidkaren ska rätta till felen.

LÄS MER: Kräver åtgärder av restaurang

LÄS MER: Grönt ljus för McDonalds

LÄS MER: Snusket på McDonalds: Smuts och mögel