Det är omorganisationen av det svenska polisväsendet som gör att verksamheten i Skaraborg utökas. Under perioden 1 januari 2015 till 31 december 2016 ska organisationen växa med 50 personer.

— Den här tilldelningen är all time high för oss. Skaraborg är ingen förlorare i omorganisationen, även om man egentligen inte kan prata i de termerna, säger Helena Trolläng, som är mycket nöjd över tillskottet av resurser.

Beslutet att Skaraborg får en större del av kakan utgår från parametrar som vilken typ av ingripanden polisen i området gör och hur ofta samt hur utredningsverksamheten ser ut.

Börjar i juli

Tillskottet blir en god förstärkning på ingripandesidan, alltså poliser som jobbar i yttre tjänst. I slutet på juli börjar 14 nya poliser i den delen av verksamheten och under hösten tillkommer ytterligare fem-tio personer.

Annons

— Idén i den nya organisationen är att man ska ha så mycket resurser som möjligt längst ut i verksamheten i lokalpolisområdena. Det är otroligt positivt med nya människor, menar Helena Trolläng och konstaterar att de nya tjänsterna kommer att besättas både av nyutbildade poliser och erfarna veteraner.

Dessutom kommer man även att ta in fler civilanställda.

Bra, tycker facket

Yvonne Kärnheim-Bengtsson, som är ordförande i Polisförbundets Skaraborgsavdelning, är glad men inte förvånad över tillskottet.

— Det är jättebra och jag är mycket tacksam, men jag hoppas att man håller dörren öppen för att anställa fler. Det är många poliser i Skaraborg som går i pension nu. Vi har redan avtackat 15 personer i år och under de kommande åren blir det fler. Vi är många poliser som är födda under 50-talet, konstaterar hon.

De 14 nya poliser som börjar i sommar är ett välkommet tillskott till en ansträngd organisation, menar Yvonne Kärnheim-Bengtsson.

— Jag bävar för sommaren. Vi har fått ihop schemat, men det räcker att någon blir sjuk så spricker det. Vi har inga mer resurser att ta av.

Därför hoppas hon att det blir ytterligare förstärkningar för polisen i Skaraborg även kommande år.