– Den misstänkte 18-åringen från Skövde är häktad på sannolika skäl för mord, men när det gäller så här allvarliga brott råder en stark förundersökningssekretess, konstaterar Jonas Rydén, chef för grova brott i Örebro.

Den misstänkte ska ha genomgått en sinnesundersökning, men Rydén vill i dagsläget inte ge några detaljer och vad den gett. 18-åringen är tidigare dömd för häleri, stöld och brott mot knivlagen.

– Jag kan säga att vi arbetar vidare med fallet, fortsätter Rydén.

Tidningen har dock fått resultatet av den så kallade paragraf 7- undersökning som gjorts för att se om den misstänkte kan lida av en psykisk störning. Rättmedicinalverket har dock kommit fram till att det inte kan uteslutas att 18-åringen både vid brottstillfället och vid undersökningen led av en allvarlig psykisk störning.

Därmed kan det senare visa sig att det blir omöjligt att döma honom till fängelse.

Positivt läge

Mordutredningen går bra, enligt Anders Sjöberg som är polisområdeskommunikatör vid Örebropolisen.

Annons

– Det sista jag hörde var att utredningsläget är positivt. Det finns ingenting som tyder på att vi inte ska komma i hamn med det här, säger han till Nerikes Allehanda.

Vad finns det för bevisning mot den misstänkte 18-åringen?

– Jag kan säga såhär, det finns teknisk bevisning.

Några detaljer om vad det handlar om vill han däremot inte gå in på just nu. Men enligt uppgift till tidningen ska det även finnas vissa vittnesuppgifter.

Det är åklagaren Karl-Erik Antonsson som leder utredningen. Han är fortsatt sparsam med kommentarer i ärendet, men säger till NA att man har en uppfattning vad som skett innan mordet.

Högre misstanke

Han häktades på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. Det beslutades vid en förhandling i tingsrätten. Polisområdeskommunikatör Anders Sjöberg vid Örebropolisen vill inte kommentera om det finns dna-bevisning mot den misstänkte.

– Jag kan inte gå in på bevisen. När det gäller resultat för tekniska undersökningar tar det ofta lite tid att få fram. Utredningsläget ser bra ut, säger han till NA.

Sökhundar

Utredarna har även kallat in patruller med speciella sökhundar för att gå igenom brottsplatsen, de letar bland annat efter blod och kroppsvätskor. Man har även genomfört en husrannsakan i mannens bostad utanför Skövde, men det finns inga uppgifter om vad den ska ha gett.

Den misstänkte Skövdebon har omhäktats vid ett tillfälle under utredningsperioden för mordet den 6 januari i år. Åklagaren har nu till den 7 mars på sig att väcka åtal.