År 1912 erhöll Gustaf Dalén från Stenstorp nobelpriset i fysik för att ha uppfunnit solventilen, som tänder och släcker ljuset i fyrar automatiskt.

Vid järnvägsgatan i Stenstorp finns Dalénmuseet till minne av nobelpristagaren och på söndag firar de 20 år.

— Den nya delen i utställningen kommer att handla om hans liv och verksamheter här i Stenstorp berättar museiföreståndaren Elin Andersson.

”Såg helheten”

Gustaf hann åstadkomma mycket under sitt liv innan han dog år 1937, då boende på Lidingö i Stockholm. Sina första 23 år spenderade han i Stenstorp, där hans föräldrar är begravda.

Annons

— Han var en man som såg helheten i det han gjorde. Han insåg att bra skörd kom av mycket pollinerade insekter och började därför med biodling. Han startade också ett mejeri som senare togs över av Falbygdens ost.

Ost och honung

För att nu fira 20 år som museum har man därför valt att samarbeta med Falbygdens ost samt Broholms biodlingar för att ta fram två egna Dalénprodukter.

— Det är en ost som är gjord på samma vis som man ofta gjorde förr. En 38-procentig gräddostvariant kan man säga, säger Robert Bengtsson som är ägare på Falbygdens ost.

Bengt Andersson, ordförande i Falbygdens biodlarförening, kommer att vara på plats under utställningens invigning på söndag för att berätta om honung och bin.

— Biprodukter tros ha använts i 5 000 år och förr trodde man att bin var en gudavarelse, säger han.

Osten kommer att finnas tillgängliga genom Falbygdens ost framöver, men honungen är endast tänkt att säljas på museet. Förutom de framtagna produkterna och Gustaf Daléns många uppfinningar kommer det bland annat finnas en del gamla kartor och annat från Gustafs tid i Stenstorp på utställningen. Roland Nilsson från Stenstorps fotoklubb kommer också för att visa gamla bilder från Stenstor. Utställningen pågår till och med september.