Svågrarna Egon Svärd och Sven Lindberg har gjort det igen:

På planen framför den gamla lagården på Bjärkliden i Gökhem har de båda kapat, klyvt och travat ved till ett nytt konstverk.

— Det är nog 30 kubikmeter, säger Egon Svärd när han tittar ut över det staplade fängelset där bland andra George W. Bush, Berlusconi, Trump och Putin sitter bakom galler.

Äkta blodspår

Bakom luckor som går att hissa sitter Gamle Ole och Svarta Sara, döpta efter danska ostar. En fånge håller på att såga sig ut, en annan har lyckats rymma lämnat blodspår efter sig på repet gjort av lakan.

Annons

Blodet är äkta, Sven Lindberg använde trasan att torka blod med efter en lite olyckshändelse.

Färdigt för fika

— Det är blodgrupp A Rh+, skrattar Sven Lindberg.

Besökare kan gå in på fängelsegården, titta närmare på alla festliga detaljer och sätta sin signatur i gästboken som ligger på bordet, framställt för den som vill ta en fika.

Egon Svärd och Sven Lindberg har mixat humor med tre veckors sågande, klyvande och travande och skapat en ny sevärdhet. Förra årets korvkiosk lockade 900 besökare. Redan har äldreboenden hört sig för om de kan göra en utflykt till vedfängelset.

Det är Sven Lindbergs dotterson Jonas Fredriksson på Olof Persgården som kört virket ur skogen med sin skotare.

— Han är sjunde generationen som tar ner och kör fram ved till Bjärkliden.

Det ska rivas

Fram i september är det dags att riva hela rasket. Veden ska in i lagården och lagras ett år till innan den är torr nog för att värma boningshusen på Ledsgården och Bjärkliden, som ligger nästan mitt emot varandra på återvändsvägen till Bergsgården.

Hur känns det att riva något som ni lagt så mycket energi på?

— Lite trist är det, säger Sven Lindberg, och fortsätter:

— Men då är det dags att börja fundera på vad vi ska bygga nästa år.

2015 - då byggde de en kvarnmiljö

Knektastugan från 2014