Det är fyra dagar sedan familjen Carendi kom hem från sin stora tågluff. Semesterhetta har förbytts till oväder. Barnen Leo och Oscar tar för sig av saft och bullar, medan Anna och Johan smuttar på varsin kopp kaffe. Framför sig har de en hel hög med resehandlingar - kartor, biljetter och foton.

Nytt sätt att resa

De senaste somrarna har de tagit flyget söderut och satsat på sol och bad i kombination med resor i Sverige, det här var första gången som de tog tåget på semestern. En tanke som när den väl hade väckts var svår att släppa. Bland annat för att de har vänner utspridda i både Frankrike och Spanien som de gärna ville besöka och då framstod tåg som både smidigare och bekvämare än bil och flyg.

Hur resan skulle läggas upp planerade Anna och Johan hemifrån. Till sin hjälp tog de bland annat hemsidorna www.europarunt.se och www.tagbokningen.se. Där fick de snabbt svar på sina frågor och kunde göra alla sina biljettbokningar.

Om att sova över

Tidigt på morgonen på midsommarafton gav de sig så iväg. Med varsin ryggsäck på ryggen gick de hela vägen ner från Skänkeberg till stationen i Jönköping. Först stoppet var i Köpenhamn. Där sov de en natt.

– Att sova över i Köpenhamn och Paris hade vi gärna sluppit men det gick inte att få till, säger Johan.

Anna nickar:

– Då hade det blivit väldigt, väldigt långa dagar på tåg och korta byten så då får man ju anpassa sig lite så att det ska funka för barnen.

Annons

– Tre till fyra timmar var tumregeln ungefär och det tror jag hade varit skönt även om man hade rest utan barn, säger Johan.

”Fotboll förenar”

Sedan fortsatte resan via Hamburg. Här besökte de bland annat ett miniatyrland med modelltåg och så kom fotbollen, som Leo hade med sig, väl till pass - den plockade de för övrigt fram många gånger under resan.

– Fotboll förenar verkligen, säger Anna.

– Nästan alltid har det kommit fram barn till Leo och Oscar och velat spela och aldrig har bråk varit ett problem trots att de varken talar tyska, franska eller spanska.

De såg även alla Sveriges VM-matcher under resan, något som alltid skapade god stämning bland gästerna på vandrarhemmen och hotellen.

I Hamburg råkade de för övrigt ut för resans enda inställda tåg, men de fick bra hjälp och var snart på väg igen, enligt plan, med siktet inställt på Paris - och lite mer värme än de 13 grader och regn de upplevt i Tyskland.

Två stycken sjuklingar

Vädret blev bättre, men dessvärre höll de sig inte friska. Johan hade hög feber redan när de åkte från Sverige, men i Paris fick han hjälp av en jourläkare på hotellet och kunde tack vare antibiotika tillfriskna. I Spanien var det Leos tur, som fick öroninflammation, men även han blev hjälpt av medicin.

Efter Paris åkte de västerut i Frankrike till Normandie.

– Där lånade vi ett hus av några jag känner och bilade runt några dagar och besökte bland annat amerikanska krigskyrkogården, landstigningsstränderna och Mont Saint Michel, säger Anna.

Blandningen av kultur, historia och aktiviteter för barnen var något de planerat i förväg.

– Det är viktigt att alla blir lite nöjda under någon del av resan, säger Johan.

Avslutade i Spanien

Efter stoppet vid Rennes tog de tåget vidare till Toulouse i södra Frankrike där de övernattade hos vänner till familjen. Sedan väntade Spanien: Madrid och Barcelona och de stora fotbollsarenorna Camp Nou (FC Barcelonas hemmaarena) och Santiago Bernabéu-stadion (Real Madrids hemmaarena).

Fem dagar i Malaga, på spanska solkusten, med pool, sol och bad, fick avsluta resan och sedan tog de flyget hem till Sverige. Totalt var de borta i tre veckor.

– Det var lagom länge, säger Johan.

– Samtidigt kändes det aldrig långsamt. Det beror nog väldigt mycket på att det var så mycket nytt hela tiden, ett nytt land och en ny stad och sedan sol och bad.

Nästa år igen

Alla i familjen kan tänka sig att göra en ny tågluff, kanske redan nästa sommar. Oscar har föreslagit Kroatien, Johan kan tänka sig stopp i både Wien och Budapest, men även England, Skottland och Irland lockar.

– Det var kul att åka tåg, man upplever allt på ett helt annat sätt och sen finns det en miljöaspekt i det, även om vi flög hem, men jag tror att man i framtiden måste fundera på hur man reser och då är tåg ett bra alternativ, säger Anna.

– Man kan se mycket och det är smidigt och avkopplande för hela familjen.

Fakta: Restips och fakta

√ Interrail-kortet kostade cirka 3500 kronor per vuxen, barnen åkte gratis. Därutöver til..

Fakta: Restips och fakta

√ Interrail-kortet kostade cirka 3500 kronor per vuxen, barnen åkte gratis. Därutöver tillkom platsbiljetter på mellan 80 och 250 kronor per resa och per person.

√ Platsbokningar rekommenderas, speciellt om man reser med barn på sommaren då många tåg var fullbokade.

√ Anna och Johan tipsar om att leta upp vandrarhem istället för hotell. Standarden är hög och det finns möjlighet att laga mat och tvätta.

√ Bo gärna nära tågstationen, eller nära en tunnelbanestation, så att ni snabbt kan bli av med väskorna när ni anländer till en ny stad.

√ Packa lätt så att det går att lägga i saker som köps under resan, från mat/dryck till souvenirer. Men glöm inte fotbollen!

√ Ladda Ipads och telefoner med ljudböcker, filmer och tidningar som går att ta del av offline.

Profilen: Johan Carendi

Ålder: 41 år.

Sysselsättning: Jobbar på bank.

Intressen: Träning, arkitektur och ..

Profilen: Johan Carendi

Ålder: 41 år.

Sysselsättning: Jobbar på bank.

Intressen: Träning, arkitektur och att resa.

Tågluffens höjdpunkt: Normandie var över förväntan.

Profilen: Anna Carendi

Ålder: 41 år.

Sysselsättning: Hållbarhetskonsult.

Intressen: Träning, att resa oc..

Profilen: Anna Carendi

Ålder: 41 år.

Sysselsättning: Hållbarhetskonsult.

Intressen: Träning, att resa och att umgås med vänner och familj.

Tågluffens höjdpunkt: Normandie var det bästa.

Fakta: Leo Carendi

Ålder: Snart 10 år.

Sysselsättning: Ska börja i fyran på Dalviksskolan.

Intressen..

Fakta: Leo Carendi

Ålder: Snart 10 år.

Sysselsättning: Ska börja i fyran på Dalviksskolan.

Intressen: Fotboll.

Tågluffens höjdpunkt: Malaga och fotbollsarenorna!

Fakta: Oscar Carendi

Ålder: Fyller 8 år i december.

Sysselsättning: Ska börja i tvåan på Dalviksskolan.

..

Fakta: Oscar Carendi

Ålder: Fyller 8 år i december.

Sysselsättning: Ska börja i tvåan på Dalviksskolan.

Intressen: Fotboll och innebandy.

Tågluffens höjdpunkt: Malaga!