Paradissjön, ett litet stycke vildmark ett stenkast från stadsgränsen. På avstånd hörs den ständigt flödande trafiken från 26:an. Någonstans i fjärran smattrar skottsalvor från militärens övningsfält som omger delar av sjön. Men här vilar friden, speciellt denna frusna januaridag när isen har lagt sig över sjön och inga fåglar syns till.

– Vi har matningar på Paradiskullen ovanför sjön och där finns mycket fåglar men i själva sjön är det inte mycket nu, säger Kent-Ove Hvass.

Paradissjön anlades i mitten på 1990-talet av före detta ordförande i Skövde fågelklubb Björn Lundin i samarbete med Försvarsmakten.


– Då fanns ingen sjö och det man gjorde var att sätta en propp i bäcken. Då uppstod en fantastisk sjö med ett fantastiskt fågelliv.

Nu har sjön vuxit igen och det vill klubben åtgärda. Pengar har sökts hos länsstyrelsen.

Kent-Ove Hvass förklarar att när man anlägger en våtmark blir det bra direkt efter, men sedan tenderar den att försämras för att det kommer in fisk. Fisk äter samma föda som fåglarna och konkurrerar så småningom ut fåglarna, så det blir färre arter och färre antal fåglar allt eftersom tiden går.

– Nu har sjön växt igen. Gungfly har tagit sjön i besittning och det är lite av det vi vill åtgärda för att få tillbaka den ursprungliga sjön. Men fortfarande är den fin. I gungflyn häckar varje år ett par tranor. De störs inte av stridsvagnar och människor utan ligger där tryggt varje år och får sina två ungar. Här finns också sångsvan, gräsänder och sothönor.

Annons

En restaurering skulle innebära att arter som doppingar, kungsfiskare, forsärla, smådopping och svarthakedopping hittar tillbaka.

LÄS MER: Paradis i förfall - nu kan sjön fixas

– Bereder man stränderna kommer också en del vadarfåglar. Paradissjön är en fantastisk liten pärla vad gäller fåglar - och lätt tillgänglig för Skövdes invånare.

Skulle restaureringen av sjön innebär att problemen med fåglar vid Bolougnersjön minskas?

– Det kan funka. Fåglar är vanedjur så det kan ta något år att få bort dem från Bolougnersjön men jag tror att det går. Gör man det väldigt gynnsamt för dem här, då är sannolikheten stor att de kommer hit. Samtidigt får man göra det lite obekvämt för dem vid Bolougnersjön, som att oregelbundet under en tid föra oväsen, till exempel genom att skramla med grytlock.

LÄS MER: Gässen i Bolougnersjön - ”skräms och skitar ner”

Den totala kostnaden för att restaurera sjön beräknas uppgå till 25 000 kronor, enligt ansökan. Kommunen har sökt 22 500 kronor i bidrag hos länsstyrelsen. Fågelklubben räknar med att lägga en del eget arbete, som i ansökan värderats till 2 500 kronor.