Nu till helgen är det dags för den årliga fågelräkningen Vinterfåglar in på knuten, som arrangeras av Sveriges ornitologiska förening.

— Fredag till måndag räknar man fåglar. Då räknar man högsta antalet av den art man ser vid ett tillfälle. Sedan rapporterar man in det på hemsidan, säger Kent-Ove Hvass, ordförande i Skövde fågelklubb.

Syftet är att väcka intresse för fåglar och att se vilka fågelarter som ökar eller minskar. Utifrån siffrorna kan man få ett hum om miljö- och klimatförändringar i området.

Annons

— När en fågelart minskar drastiskt i området bör man gå in och titta noggrannare på det och om det har att göra med miljögifter eller så. Det är en miljöbevakning där allmänheten verkligen kan hjälpa till.

För några år sedan dog nästan alla grönfinkar. Det berodde som tur var inte på gifter i miljön, utan hade att göra med att arten hade drabbats av ett virus.

— Sedan dess har de börjat repa sig, men då för några år sedan försvann de från de flesta ställen, säger Kent-Ove Hvass.

Är fåglar känsliga för förändringar i miljön?

— Ja. Det beror på att en fågel har en mycket effektivare motor än vi människor. De måste kunna flyga, vilket innebär en snabbare energiomvandling. De har högre kroppstemperatur och hjärtat slår snabbare. Kommer det in skit i systemet syns det väldigt snabbt.

Talgoxe och blåmes är fåglar som har ökat i de senaste årens fågelräkningar. I år det tolfte året som Vinterfåglar in på knuten genomförs.

Några tusen personer brukar delta i fågelräkningen i Skaraborg. Man kan följa den via en länk på Sveriges ornitologiska förenings hemsida.