Erik Ezelius stod på femte plats och trots att han var flitigt personkryssad räckte det inte för att ta sig förbi på Socialdemokraternas lista.

Under måndagens morgon fick han dock ett glädjande besked. Platsen var hans i alla fall. Detta eftersom Urban Ahlin utnämndes till talman idag.

Ezelius är redan på plats i riksdagen.

– Jag fick beskedet i sista stund, precis så att jag hann ta tåget upp till Stockholm. Det fanns verkligen inte tid för någon betänketid. Det känns väldigt omtumlande.

Han har redan hunnit med sin första omröstning.

– Jag har varit med och röstat om vem som blir vice talman, säger Erik Ezelius, tidigare ordförande i SSU i Skaraborg och valombudsman.

När riksdagsledamoten Urban Ahlin nu blir talman innebär det att han behöver en ersättare för sina uppdrag. Att bli talman innebär att man behåller sin stol som riksdagsledamot, men kan inte ta aktiv del i debatt och utskottsarbete.

Som nyvald talmannen fortsätter Ahlin uppdraget med att ta fram förslag på ny statsminister och kommer senare under dagen att träffa partiföreträdare. Senare under måndagen planerar talmannen att hålla en pressträff.

Talmannen leder riksdagsarbetet och är riksdagens främste företrädare. De vice talmännen bistår talmannen i arbetet. Avgående talman är Per Westerberg (M).