På fredagskvällen slogs plötsligt trygghets- och rörelselarmet ut på Ranlidens äldreboende.

— Jag blev inringd akut. Jag fick besked om att äldreboendet drabbats av en hackerattack som slagit ut larmet, säger en anställd på Ranliden.

Den anställde berättar att datorerna för dokumentation och dylikt fungerar som vanligt, men att datorn som är kopplad till trygghets- och rörelselarmet slutat att fungera.

Annons

— Det vi gjorde var att ha tätare kontroller av de boende. Några var oroliga, men de flesta hade förståelse för det som inträffat och tyckte att det var skönt att vi höll extra koll på dem under natten, säger den anställde efter första dygnet utan larm.

Inga krav på pengar

På söndagen var trygghets- och rörelselarmet på Ranlidens äldreboende ännu ur funktion. Falköping kommun visste då fortfarande inte vad haveriet beror på. Misstankar finns att det kan ha samband med den globala cyberattacken.

— Det kan vara en av flera förklaringar. Vi kan vare sig avfärda eller säga att det har ett samband, säger Pascal Tshibanda, kommunikationschef vid Falköpings kommun.

Inga krav på pengar har framförts efter att larmet slagits ut.

— Det är därför vi inte med säkerhet kan säga att detta har med den globala nätattacken att göra, säger Pascal Tshibanda.

Inga incidenter

Tre personer extra har satts in på Ranlidens äldreboende.

— De kommer att finnas kvar tills vi har åtgärdat detta. Vår förhoppning är att trygghets- och rörelselarmet ska fungera igen senast måndag förmiddag, säger Pascal Tshibanda.

Inga incidenter finns rapporterade i samband med det havererade larmet.

— Personalen har agerat precis som de ska göra i den här situationen och snabbt ringt in extrapersonal, säger Pascal Tshibanda.