Att handla utan att ekonomin tillåter det slår i regel tillbaka och att ta korttidslån och sms-lån för att finansiera julklappsinköpen är något som Karin Franzen Wiberg bestämt avråder ifrån.

— Det finns skräckexempel på räntor på flera tusen procent, varnar Karin Franzen Wiberg.

Istället finns det andra, betydligt billigare och kanske till och med roligare sätt att komma undan julklappshetsen.

Annons

— Kom överens med släkt och vänner att till exempel spela julklappspelet. Alla bidrar med ett paket för kanske en femtiolapp eller vad man kommer överens om. Ett annat alternativ kan vara att alla köper var sitt second hand-paket.

Här är några julklappstips som inte kostar skjortan.

• Erbjud dig vara chaufför till någon som ska på fest. Det är uppskattat.

• Erbjud dig vara barnvakt.

• Fixa en middag åt en kompis.

När pengatorkan slår till som värst i januari är det lämpligt att dra ner på matkontot.

— Istället för att äta ute för 90 kronor varje dag kan man istället välja egen matlåda. Det är en besparing på runt 1 300 kronor.

Att handla på nätet har många fördelar men Karin Franzen Wiberg konstaterar att många inte känner till sina rättigheter.

— När du handlar på nätet, postorder eller via telefon har köparen 14 dagars ångerrätt. Enligt regelverket har man rätt att öppna ett paket man skickat efter och försiktigt undersöka varan. Däremot får man inte använda produkten om ångerrätten ska gälla.

Samma villkor gäller dock inte om du handlar från utlandet.

— Inom EU är det också två veckors ångerrätt men köper du varor från Kina eller USA är det inte säkert att det finns någon ångerrätt. Du riskerar även att åka på moms, expeditionsavgifter samt tullavgifter.

LÄS HELA PREMIUMARTIKELN HÄR

Jul