I dag, fredag, väcks åtal för mordet på Lisa Holm, och polisen kallar till en presskonferens klockan 11 på förmiddagen. Men ett antal personer har redan fått tillgång till förundersökningen, som är på över 2 000 sidor, och där alla förhör och allt bevismaterial finns samlat.

En av dem som läst förundersökningen är Tore Brandtler, advokat i Skövde och utsedd till målsägandebiträde åt Lisa Holms familj. Hans uppgift är att stötta familjen genom rättsprocessen.

— Om en åklagare ska väcka åtal så måste denna ha så mycket att det räcker till fällande dom, och det har åklagaren nått upp till i detta fall, säger Tore Brandtler med eftertryck.

— Jag vill påstå att det handlar om starka bevis, däribland DNA, fortsätter Brandtler.

Pappan ska höras

I materialet finns också uppgifter om hur Lisa Holm dog, men Tore Brandtler vill inte föregripa åtalet och gå in på det.

— Utgångspunkten är att hon dog på söndagen, samma dag som hon försvann, säger han.

Annons

När åtalet har väckts under fredagen kommer Tore Brandtler att träffa familjen för att förbereda dem.

— De kommer att finnas med en del under rättegången, och pappan ska också höras, men de kommer att hållas åtskilda från massmedia.

Rättegången väntas börja redan i nästa vecka, och hålla på i tre eller fyra dagar.

— Vi kommer att göra en syn i Blomberg under första dagen, och det blir bra att få komma dit så att vi har sett platserna som det handlar om, säger Tore Brandtler.

Sista granskningen

Under torsdagen satt Lars Johansson, chef vid polisens enhet för grova brott i Skövde, och gick igenom alla dokument ytterligare en gång.

— Vi lägger till de sista detaljerna. Det kan vara ett tilläggsprotokoll eller en ytterligare handling från NFC (Nationellt Forensiskt Centrum). Sedan går försvarsadvokaten också igenom slasken, det som vi plockat bort från förundersökningen, för att se om det är något hon vill lägga in igen.

— För alla som deltagit i detta är det skönt att vi närmar sig ett slut, och i åtalet kommer en förklaring att redovisas, lovar Lars Johansson, som avstår från att jämföra mordet på Lisa Holm med andra utredningar han arbetat med.

— Varje ärende är specifikt, men när våldet drabbar en ung människa är det naturligtvis speciellt. Att just det här fallet har fått så stort medialt genomslag kan bero på det, liksom att det hände på sommaren, och dessutom på ett så lugnt ställe som i Blomberg.