Cutting segrade i 18-metersklassen efter att tagit fem dagssegrar av sju möjliga. Ledningen tog han över från Torbjörn Hägnander, Lidköpings Flygklubb efter den sjätte tävlingsdagen på fredagen, sen var det tajt inför avslutningen på lördagen, men då lyckades Per hålla undan och även dryga ut i sammandraget efter att ha varit klart snabbast.

Cutting konstaterar att det varit en bra vecka för hans del men att han också haft lite tur på vägen. Inte minst under den sista tävlingsdagen på lördagen.

– När jag kom förbi Skövde på väg upp till andra brytpunkt var jag lågt och det såg inte alls bra ut. Då låg en annan pilot och kurvade precis bredvid och visade var det fanns stig så jag fick höjd och kunde fortsätta.

– Hade jag inte fått den blåsan hade jag kanske landat och då hade jag bara fått distanspoäng och tappat förstaplatsen, konstaterar Peter Cutting.

400 poäng bakom – kom ikapp

Segraren i klubbklassen, Per Carlin från Arboga, hade även han en bra vecka och tog sex av sju möjliga dagssegrar. Den inledande dagen landade han emellertid ute, sen dröjde det fram till den femte tävlingsdagen på torsdagen, innan han kunde ta över ledningen från Thomas Pollack, Östra Sörmlands FK.

– Jag kom minus med 400 poäng den första dagen, som jag fått jobba för att hämta in. Tur att det var många tävlingsdagar, annars hade det inte gått, säger Per

Relaterat: Värmen skapade problem när flygfesten drog i gång

– Man får hitta en rytm och en sinnesnärvaro och flyga i den och då funkar det. Sen får man inte titta för mycket på totalen dag för dag, för det hjälper inte, tillägger han.

Annons

Arbogapiloten är i övrigt nöjd över att man fått flyga sju av åtta möjliga dagar, vilket inte är helt vanligt i en svensk segelflygtävling.

– Prognosen har ofta sett ganska dyster ut, men vi har ändå fått flyga mycket. Det är otroligt. Tävlingsledaren Anders Blom har verkligen gjort en jättebra insats, sammanfattar Per Carlin.

"Ett riktigt mästerskap"

I 20m/tvåsitsklassen var det Boråsduon Börje och Oskar Gustavsson som kammade hem segern efter fem tävlingsdagar. De har inte dominerat sin klass på samma sätt som Cutting och Carlin, men ledde ändå klassen från början till slut.

Avgörande blev den första tävlingsdagen då de skaffade sig ett ordentligt försprång, som de sedan behöll fram till slutet.

– Vi tog hela veckan på dagen det blåste som mest. Där grundlade vi segern, säger Oskar.

Relaterat: Så gick det under femte tävlingsdagen i segelflyg-SM

– Sedan har vi hållit undan för rätt personer ett antal dagar, tillägger Börje.

Veckan har i övrigt varit både trevlig och bra, men med utmanande tävlingsuppgifter enligt Börje och Oskar.

– Banorna har innehållit svårigheter och trösklar att ta sig över på olika sätt. Det har inte bara varit att åka fort utan man har fått tänka till på många ställen. Ett riktigt mästerskap sammanfattar Börje.

Fin avslutning av hemmahoppen

Hemmapiloten Daniel Johansson som hade Dylan Osolian med sig som copilot i klubbens Twin 3-maskin fick en fin avslutning på tävlingen med en andraplats i lördagens flygning. Totalt blev det en sjundeplats för Skövdepiloterna.

– Det har varit en riktigt bra och rolig vecka med mycket flygning. Jag tror aldrig jag flugit en tävling i Sverige med så många tävlingsdagar, sen var det i och för sig länge sen jag tävlade senast, säger Daniel Johansson.

För Lidköpings Torbjörn Hägnander slutade mästerskapet med en andraplats i 18m-klassen. Han ledde som nämnts fram till torsdagen, men kunde sedan inte matcha slutsegraren Peter Cutting de båda avslutande dagarna.

I 20m/tvåsitsklassen så tog Lidköpings Claes Andersson och Börje Ragnarsson hand om silvermedaljen. Marginalen upp till segrarna från Borås blev dock minsta möjliga – endast 22 poäng skiljde upp till far och son Gustavsson när samtliga tävlingsdagar var avklarade.

Relaterat: Svåra utmaningar på segelflyg-SM: "Kraftiga vindar på hög höjd"