Under veckan kommer 1 200 åttondeklassare från hela Skaraborg att få besöka teknikmässan Möjligheternas värld på Balthazar och i ASSAR:s nyinvigda lokaler i Skövde.

– Vi vill ge Skaraborgs åttondeklassare en möjlighet att se vad man kan jobba med inom industri- och teknikområdet. Att det är just åttor vi bjuder in, beror på att vi vill ge dem tid att tänka innan de väljer sin gymnasieutbildning, berättar Josefine Lund som är projektledare.

– Dessutom kommer drygt 130 elever på språkintroduktion och vuxenutbildning. Det är femte året som vi arrangerar Möjligheternas värld här i Skövde.

Efter en inledning av John Downey och Josefine Lund kunde måndagsförmiddagens elever börja sin vandring runt de sju stationerna med olika inriktning. Stationerna bemannas av gymnasieelever från Teknikcollege Skaraborg. Dessutom finns elevambassadörer från Högskolan i Skövde på plats.

Vid stationen för VR, Virtual Reality, och AR, Augmented Reality, var Felicia Andersson från De la Gardiegymnasiet i Lidköping i full gång med att visa hur man använder AR för att utbilda på distans.

– Man kan med hjälp av systemet visa digitala föremål i en verklig situation genom att projicera dem i speciella glasögon som användaren har på sig, säger Felicia.

En av de som provade AR-glasögonen var Lukas Birgersson som går på Ekhammarskolan i Mariestad. Han försöker med hjälp av tekniken förstå hur en kompis en bit bort bygger ihop en legofigur.

Annons

– Jag tycker det gick ganska bra, säger Lukas efter att ha tagit av sig glasögonen.

Har du tänkt dig en framtid inom teknik- och industri?

– Nej, egentligen inte. Jag har varit mera inriktad på att jobba inom samhället i övrigt. Men efter det här kanske jag ändrar mig.

Besökarna på mässan kan bland annat även prova på att svetsa, programmera Legorobotar, design till CNC-bearbetning och 3D-printing.

Möjligheternas värld arrangeras av de företag och skolor som är anslutna till Teknikcollege Skaraborg, Högskolan i Skövde, Balthazar Science Center och Dalenium Science Center.