Markus Thorstensson, fastighetsskötare på Skara kommun som har gamla Vattentornet i sitt område följer med oss. Han måste ibland gå högst upp för att byta lampor och göra tillsyn på byggnaden. Vem som helst får inte gå upp för tornet, men SkLT fick lov tillsammans med någon från Service och teknik som guide.

Det gamla vattentornet används inte till något särskilt, inte mer än som ett landmärke för Skarabor och besökare. Men den ska bevaras för eftervärlden, sedan 1995 är det gamla vattentornet ett byggnadsminne, den anses vara högklassigt exempel på en påkostad kommunalteknisk anläggning som måste bevaras.

Markus Thorstensson medger att han inte är så förtjust i höjder egentligen, men han sköter givetvis sina arbetsuppgifter ändå. Men första gången han skulle upp var det storm och ganska otäckt.

— Första gången jag skulle upp blåste det som helvete. Hjärnan lurar en lite där, fast sedan tänkte jag att den stått i 120 år och borde klara det, säger Markus.

Just denna dag när vi ska gå upp för de 177 trappstegen till toppen av tornet är det betydligt bättre väder.

Markus Thorstensson konstaterar när han går upp för trätrappan att den är i rätt bra skick, det är inte så farligt. Tidningens reporter och fotograf blir snarare förvånade över att det gick så snabbt att nå toppen. Kanske kan man tycka att fastighetschefen Anders Svärd överdrev en aning när han noga poängterade att vi går upp för vattentornet helt på egen risk och att vi bör kolla vad försäkringen täcker innan. Vattentornet är inte direkt tillgänglighetsanpassad, men har man friska ben är det inga problem.

Artikelserie: Hemliga rum

I Skara med omnejd finns många ståtliga och spännande byggnader med mycket historia bakom s..

Artikelserie: Hemliga rum

I Skara med omnejd finns många ståtliga och spännande byggnader med mycket historia bakom sig och banbrytande arkitektur. De är inte alltid öppna för allmänheten, så hur de ser ut inuti kan vara en gåta för många. I artikelserien Hemliga rum går vi på SkLT på upptäcktsfärd och ser hur några av dessa byggnader ser ut inuti.

Först ut är besöket i det gamla vattentornet i Skara.

Vilken hemligt rum eller byggnad vill du läsa om och se insidan av? Tipsa oss på red.sklt@vgt.se.

Annons

Efter en tids klättrande uppför trapporna finns en maskin, pumpen som försåg cisternen och hushållen med vatten. Väl uppe för de 177 trappstegen så är vi under vattencisternen. Det är som ett litet runt rum med ett inåtvälvt tak i plåt.

— Här är man inte så ofta, säger Markus Thorstensson, lite lätt andfådd efter alla trappor.

Men vi kan gå lite högre upp. I väggen finns ett kryphål som vi får huka oss genom. Den leder till en trappa som leder till vattencisternens ovansida, då är det bara att blicka neråt i den. Den är riktigt stor och djup, antagligen Skaras djupaste bassäng.

— Man fattar inte hur stor den är från utsidan, säger Markus som förundras över hur man lyckades få den plats 1898 när vattentornet byggdes.

Vattencisternen har alltså byggts på plats och nitats ihop bit för bit. Den rymmer 305 kubikmeter vatten. Men nu är det längesedan det var vatten i den. 1964 byggdes det nya vattentornet på Skaraberg och då togs det gamla vattentornet ur bruk.

Vattentornet är 52 meter högt. Fast mycket till utsikt, det är det inte inifrån tornet. De flesta glasen är frostade, några av dem har bytts ut efter att de gått sönder.

Arkitekten Hans Hedlund från Göteborg gjorde de ursprungliga fasadritningarna. Det slutgiltiga resultatet är ett verk av Ernst Torulf som omarbetade det första förslaget från att ha en fasad i tegel till en i kalksten.

Det går att komma ännu högre i vattentornet, till det lilla tornet överst. Men då måste man klättra på en stege som går över vattentanken. Den såg inte särskilt säker ut, så både fastighetsskötaren, reportern och fotografen avstod att upptäcka den delen av gamla vattentornet.

Nyligen gjordes provtagningar på vattentornets fasad inför en renovering. År 2018 är det tänkt att den ska genomföras.

Läs mer: Vattentornet ska renoveras

Läs mer: Vattentornet - Skarabornas favorit

Läs mer: Lägenheter vid Vattentornet